Laten we even teruggaan in de tijd. Kennen jullie de wet van Moore? Simpel gezegd: elke twee jaar verdubbelt de rekenkracht van computers en worden computerchips kleiner. Is dit echter nog van toepassing? Neen, de wet van Moore is stillaan aan het uitdoven. Het wordt namelijk fysiek en technologisch moeilijker om de transistors in computerchips steeds kleiner én beter te maken.
Dit wil echter niet zeggen dat alles wat bij internet komt kijken er makkelijker op wordt.‘The internet of things’ – wat ervoor zorgt dat we wereldwijd met elkaar in verbinding kunnen staan – zorgt voor steeds meer overlast. Wanneer u door dit artikel scrollt, zijn er namelijk processors en datacenters ergens op deze aardbol die voor u draaien. De wereld wordt alsmaar digitaler en dat zorgt voor een grotere behoefte aan meer en meer datacenters.
Nu denkt u waarschijnlijk: ‘Wat heeft dit artikel in godsnaam met Nature Solutions te maken?’. Wel, datacenters zijn enorme energievreters én waterverspillers. 1 à 2% van alle energie ter wereld wordt opgeslorpt door datacenters, wat ontzettend veel is. Datacenters verwekken daarenboven enorm veel warmte en dienen daardoor steeds afgekoeld te worden om schade en problemen te voorkomen. Er gaat maar liefst 43% van de elektriciteit van datacenters naar het koelen van de ruimte.
Waar gaat al dat water dan naartoe?
- Gekoeld water wordt verneveld en stroomt langs de computerservers om deze af te koelen.
- Water wordt verdampt om warmte weg te leiden van de computerservers.
- De elektriciteitsproductie voor de datacenters zelf kost enorm veel water. Er wordt stoom – en dus water – gegenereerd om turbines te laten draaien, fossiele brandstoffen te maken en kernenergie op te wekken.
De hele waterproblematiek rond datacenters kunnen we makkelijk vergelijken met onze ecologische voetafdruk. We willen deze verlagen maar vinden niet makkelijk alternatieven en negeren soms wat de gevolgen zijn.
De eerste stap naar een groenere wereld – met minder waterverbruik – is transparantie van de grote techbedrijven. Om schandalen te vermijden, is de inkijk van watergegevens noodzakelijk. Kijk maar naar Google, dat in het verleden het gebruik van water geheimhield. Als gevolg daarvan is men op verschillende plekken ter wereld bezig met nieuwe wetten rond transparantie te verplichten.
Veel bedrijven zijn alvast overgestapt naar hernieuwbare energie, wat een stap is in de juiste richting. Nature Solutions hoopt op een vergelijkbare beweging wat duurzaam watergebruik betreft.