arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

GRIJSWATER­RECUPERATIE

Om meer te weten over grijswaterrecuperatie, dient u eerst te weten wat het is. Grijswater is water dat afkomstig is van baden en douches en minimaal bevuild werd. Echt vuilwater noemt men vaak zwartwater. Dankzij de minimale bevuiling krijgt het douchewater de benaming grijswater. In normale situaties stroomt dit water rechtstreeks de riool in en dat is zonde. Gemiddeld verbruikt een Vlaming 60 liter water per dag voor persoonlijke hygiëne. Hierbij komt dan nog eens het water om te poetsen, te koken en planten te begieten. Kortom, u komt aan een enorm aantal liters water dat slechts eenmalig gebruikt wordt. In dit recuperatiesysteem wordt het water eerst gefilterd en dan opgeslagen. Zo kan het opnieuw gebruikt worden voor zaken die geen drinkwaterkwaliteit vereisen. U gebruikt bij grijswaterrecuperatie het water eerst om te douchen, en nadien om uw toilet door te spoelen.

Water is kostbaar en wordt momenteel nog te veel verspild. Wanneer u bijvoorbeeld het toilet doorspoelt, gebruikt u maar liefst zes liter water. En in oude huizen is dit dan ook nog drinkwater! Het water verdwijnt zomaar in de riolering. Hier moeten we echt wel verandering in brengen.

Cohousing Jean pioniert als woongemeenschap met een recuperatiesysteem voor grijswater. Cohousing Jean is geen echt bedrijf, maar een groep van mensen die samenwonen en actief willen investeren in duurzaam waterhergebruik. Met de financiële steun van VLAIO en de Blue Deal voor waterbesparende investeringen konden zij dit waterbeleid in de praktijk brengen. Samengevat: dit cohousingproject wil het anders doen. Ze zorgen op een unieke manier voor grijswaterrecuperatie. Ze spoelen toiletten door met grijswater en zijn met dit systeem dan ook uniek in Vlaanderen. Deze manier van hergebruik werd voordien enkel gebruikt op grote schaal voor industrie of grote wooncomplexen in het buitenland. De installatie hiervan was dus een berekend risico. En of het succesvol was! Cohousing Jean hoopt alvast andere woonprojecten, bedrijven en ondernemingen te inspireren met deze aanpak.

Al van bij de start van dit bouwproject was het plan om zo zuinig mogelijk met water om te springen. Cohousen is niet goedkoper dan een individuele woning hebben, maar omdat u er met meer mensen van dezelfde faciliteiten gebruikmaakt, kan u door die schaalvergroting wel innovatiever te werk gaan. Ook de grijswaterrecuperatie en het filtersysteem zijn hierbij voordeliger aan te brengen dan in een privéwoning, en zijn daarenboven een goede investering voor alle bewoners.

Een aanpassing voor iedereen

Alle bewoners van deze cohousing kozen ervoor om mee in de kosten te delen van het waterrecuperatiesysteem. Dit is niet enkel een financiële investering, maar ook wassen en schoonmaken is anders. Zo kan er geen bleekwater gebruikt worden, maar enkel biologisch afbreekbare poetsproducten, zepen en shampoos. Wilt u dus bijvoorbeeld uw haar laten kleuren? Dat kan niet meer thuis.

Maximaal gebruik van regenwater

Grijswaterrecuperatie alleen doet niet genoeg om het drinkwater optimaal te besparen. Daarom gebruiken ze bij Cohousing Jean zoveel mogelijk regenwater met behulp van een regenwaterput. Met dit water besproeien ze groendaken als het droog is of bewateren ze de tuin. Nadien infiltreert het overige water via een wadi in de tuin. Op die manier wordt het hemelwater zo lang mogelijk vastgehouden om het dan langzaam en gecontroleerd weer los te laten. Het risico op overstroming wordt zo geëlimineerd en er wordt een buffer gemaakt om de drogere periodes te overbruggen.

Bij Nature Solutions voorzien we oplossingen op maat, zodat ook u mee kan werken aan een watervriendelijke toekomst. Benieuwd of u in aanmerking komt voor een subsidie? Dien hier uw aanvraag in!

Bronnen

Agentschap Innoveren & Ondernemen. (2022, 19 mei). Grijswaterrecuperatie: eerst douchen, dan doorspoelen | Agentschap Innoveren en Ondernemen. Geraadpleegd op 5 juli 2022, van https://www.vlaio.be/nl/ondernemersverhalen/grijswaterrecuperatie-eerst-douchen-dan-doorspoelen