Dat we kwistig omgaan met water, is geen nieuws. Maar naast deze verspilling is ons water ook vaak de dupe van allerhande vervuilingen. Een grote boosdoener hiervan is de industrie, waarbij vooral giftig afval van chemische, farmaceutische en cosmetische bedrijven ons drinkwater aantast. ‘We kunnen dat vervuilde water toch zuiveren in waterzuiveringsstations?’ Dat kan, alleen klinkt dat net iets simpeler dan het in werkelijkheid is.
Vanaf water effectief vervuild is, is het moeilijk en vaak ook kostelijk om de aanwezige verontreinigende stoffen er volledig uit te halen. En daarom wordt 80% van dit aangetaste water wereldwijd gewoonweg niet gezuiverd. Vervuild water is niet alleen schadelijk voor ons maar ook voor de kwaliteit van en het leven in bijna alle ecosystemen wereldwijd. Het tast niet alleen het water maar ook de bodem aan, waardoor dit een wijdverspreid probleem wordt. Het is dus duidelijk: we moeten het vervuilde water zuiveren. En liefst op een andere, natuurlijkere manier dan hoe dat nu gebeurt.
Gelukkig heeft een team van internationale onderzoekers gezorgd voor een lichtpuntje in de duisternis. Zij ontwikkelden een effectieve en natuurlijke manier om vervuild water te behandelen, zonder gebruik te maken van chemische stoffen. Het proces dat zij uitwerkten, is heel gelijkaardig aan fotosynthese. Om even heel beknopt de biologielessen van in het middelbaar te herhalen: fotosynthese is het proces waarbij planten – onder invloed van energie uit licht – water en koolstofdioxide omzetten in zuurstof en glucose. Maar wat heeft dit te maken met waterzuivering?
Het proces dat door de onderzoekers bedacht werd, maakt gebruik van een katalysator op basis van molybdeensulfide. Een katalysator die gebruikt kan worden voor de zuivering van verontreinigd water. Na toevoeging hiervan aan het vervuilde water, wordt het beschenen met ultraviolet of zonlicht. Hierdoor worden de schadelijke stoffen in het water afgebroken tot veilige stoffen. Het proces – dat te vergelijken is met de bovengenoemde fotosynthese – wordt fotokatalystische degradatie genoemd, en heeft een minimale impact op het milieu. Het maakt namelijk gebruik van natuurlijk zonlicht en een katalysator die veel effectiever werkt.
Is dit een stap in de goede richting voor de natuurlijke zuivering van ons water? Want uiteindelijk is natuurlijk gezuiverd drinkwater nog altijd gezonder. In de natuur wordt water gezuiverd door edelstenen. Daarnaast zorgen zij ervoor dat ons water ook rijk is aan mineralen, want door vibraties houden ze het water levendig en voegen ze er mineralen aan toe. Een interessant proces waar we volop zelf mee experimenteren… Wordt vervolgd!