arrow

“De mogelijkheden van regenwater zijn eindeloos”

Met dalende grondwaterspiegels, zomerse hittegolven en forse veranderingen in het milieu ligt alvast een deel van de oplossing binnen handbereik van bedrijven en particulieren: het (her)gebruik van regenwater en de vertraagde lozing ervan. Nature Solutions reikt enkele concrete pistes aan.

Tekst: Katrien Bonne

“Hemelwater heeft een onschatbaar voordeel”, legt zaakvoerder Jurgen Van Rompaey uit: “Het valt gratis uit de lucht en het is vrij te gebruiken. Dan is het toch zonde om het zomaar via de riolering te laten wegspoelen? Gelukkig is het gebruik van regenwater voor veel particulieren intussen een no brainer: ideaal voor de wasmachine, het toilet of het schrobben van het terras. Op dezelfde manier moeten bedrijven gestimuleerd worden om hun waterbeleid versneld op orde te krijgen. Als grootverbruikers krijgen zij immers voordeeltarieven op de kraanwaterfactuur: door meer regenwater te gebruiken, kunnen zij het verschil maken.”

Bij zware buien komt nog té veel regenwater in de riolen terecht. Door regenwater en afvalwater van elkaar te scheiden zijn we al een grote stap verder in het optimaliseren van ons waterverbruik.

Onbeperkte reeks toepassingen

Vandaag is elk nieuwbouwbedrijf verplicht om een bepaalde hoeveelheid hemelwater, berekend op het dakoppervlak, te bufferen, te infiltreren of vertraagd te lozen. Voor oudere bedrijven hoeft dat pas wanneer de milieuvergunning aan vernieuwing toe is. “Sneller in actie schieten, is natuurlijk een optie”, knipoogt Van Rompaey. “Waar mogelijk is infiltratie de eerste stap: zorgen dat het water langzaam terug de bodem kan insijpelen. Ontharding is daarbij geen noodzaak - dat is een hardnekkige misvatting. Het is perfect mogelijk om infiltratie-units te plaatsen onder een harde ondergrond, zoals bij bedrijven waar vrachtverkeer een gesloten verharding vereist.”

“Bufferen doen we vooral voor hergebruik. De mogelijkheden van al dan niet gefilterd regenwater zijn eindeloos: spoelprocessen in de voedingssector waarbij de eerste spoelbeurten met regenwater gebeuren, gelaste of uitgefreesde toestellen in de metaalbewerkingssector die afkoelen in een bad van regenwater… het kan allemaal. Vergeten we daarbij ook niet dat regenwater tot het niveau van drinkwater gezuiverd kan worden.

In geval van weinig hergebruik en bij gebrek aan infiltratiemogelijkheden op het terrein, kan ook een pompsysteem geïnstalleerd worden. Hierdoor wordt het regenwater vertraagd geloosd, zodat het de grondwaterspiegel verrijkt zonder de open waterlopen of de rioleringsbuizen te belasten.”

Scheiden regenwater en afvalwater

“Het gros van onze opdrachten zit in het ontkoppelen van regenwater en afvalwater. Bij zware buien komt nog té veel regenwater in de riolen terecht: het sterk verdunde afvalwater doet waterzuiveringsinstallaties minder goed functioneren. Daar hangt een prijskaartje aan vast, ecologisch én economisch. Door beide stromen van elkaar te scheiden, zijn we weer een stap verder in het optimaliseren van ons waterverbruik”, besluit Van Rompaey.

Bronnen

Bonne, K. (2023, maart). “De mogelijkheden van regenwater zijn eindeloos”. De Morgen, 9.

Meer weten over andere waterinitiatieven? U vindt de volledige water-editie hier terug!