Het is moeilijk voor te stellen, maar Parijzenaren plonsden vroeger graag in de Seine. Door de toenemende scheepvaart en vervuiling verbood de Franse regering echter het zwemmen er in 1923.
Met het oog op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, lanceerde de overheid een ambitieus plan Baignade (zwemplan) om de Seine schoon te maken. Inmiddels zijn meer dan 23.000 huishoudens, waaronder woonboten, al aangesloten op het riool om hun afvalwater niet meer in de rivier te lozen. Onder het treinstation Austerlitz is een enorm waterbassin aangelegd, groot genoeg voor twintig olympische zwembaden. Dit bassin, dat binnenkort begroeid wordt, dient als buffer voor overtollig regenwater en beschermt zo de waterkwaliteit van de Seine.
Ondanks grote investeringen in waterzuivering en riolering veroorzaakten hevige regenbuien en technische problemen verhoogde vervuiling. De slechte waterkwaliteit dwong de organisatie om diverse watersporten uit te stellen. “De gezondheid van onze atleten staat voorop”, benadrukte burgemeester Anne Hidalgo. “Hoewel we veel hebben geïnvesteerd in de schoonmaak van de Seine, toont de recente vervuiling aan dat er nog veel werk te verzetten is.”
Dit toont nog maar eens dat we een effectief en duurzaam waterbeleid nodig hebben. Eeuwenlange vervuiling is niet zomaar opgelost. Het kost veel tijd en moeite om de schade te herstellen, zelfs wanneer er druk wordt gezet vanuit de Olympische Spelen.
Bron
De grote schoonmaak van de Seine: hoe raakte de rivier zo vervuild? (2024, 30 juli) WINSTON, M. https://www.nationalgeographic.nl/natuur-leefomgeving/a61738142/schoonmaak-vies-water-vervuilde-seine-parijs