arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Pers

INVESTEER IN EEN REGENWATER­BELEID EN BESPAAR OP WATER

Artikel in Mediaplanet, bijlage bij De Standaard

Wanneer het regent staan niet veel mensen erbij stil waar dat water naartoe gaat. Toch zouden we dit beter doen. Een regenwaterbeleid heeft een positieve impact op het milieu en het hergebruiken van regenwater betekent een kostenbesparing voor ondernemingen.

Jurgen Van Rompaey, adviseur in regenwaterbeleid kmo en industrie licht toe.

Regenwater dringt in de bodem of komt terecht in waterlopen, maar het veranderende klimaat en de toenemende bebouwing verstoren dit natuurlijke proces. “Bedrijven met een grote dakoppervlakte lozen tijdens regen- periodes enorme hoeveelheden regenwater in waterlopen waar- door deze overstromen. Daarnaast drogen watergrondlagen uit in gebieden met veel bebouwing omdat het regenwater niet in de grond kan infiltreren”, aldus Van Rompaey.

Goed voor mens en milieu

Om dit tegen te gaan is een regen- waterbeleid noodzakelijk. Van Rompaey: “Door water vertraagd te lozen vermindert men de druk op waterlopen en dankzij infiltratiebedden en grindbeddingen worden de watergrondlagen voldoende gehydrateerd. Maar een dergelijk beleid is ook voordelig voor bedrijven. Het gebruik van regenwater in plaats van leidingwater drukt de werkingskosten en in een milieubewuste maatschap- pij kan een dergelijk beleid een imagoboost zijn.”

Meer doen

De overheid legt via milieuvergunningen en bouwaanvragen minimumvereisten op, maar bedrijven moeten zelf nagaan wat zij nog meer kunnen doen. Hoe- veel water kunnen ze stockeren, hergebruiken of vertraagd lozen? “Het vraagt soms een beperkte extra kost om een regenwater- beleid in een nieuwbouwproject op te nemen”, getuigt Van Rompaey. Vooral voor ondernemingen die grote hoeveelheden water gebruiken, kan een investering in bijvoorbeeld een open regenput renderen.

Samenwerking

“Het zou goed zijn dat in de toekomst bedrijven die niet voldoende water kunnen recycleren, samenwerken met bedrijven met een teveel aan regenwater, zodat dit water alsnog nuttig besteed wordt” aldus Van Rompaey.