STARTS streeft ernaar de kloof tussen kunst en technologie te overbruggen op alle onderwijsniveaus. De organisatie leert kinderen en jongvolwassenen spelenderwijs digitale vaardigheden aan. Dit met behulp van technologen en kunstenaars. Zo wilt het de bewustwording stimuleren van de mogelijkheden en grenzen, maar ook valkuilen van technologie.
Een paar maanden geleden ging STARTS van start met STARTS4Water-residenties. In november 2021 organiseerde GLUON op het Brusselse Noordstation een reeks van workshops onder het thema ‘Prototyping water solutions’. Vijf coaches en vijftien jongeren zochten tijdens deze sessies ideeën voor een duurzamere omgeving. Tijdens deze workshop gingen ze op zoek naar oplossingen voor duurzaam waterbeheer. De deelnemers werden uitgedaagd om hun eigen idee te prototypen met behulp van de PlugNPlay-toolbox van GLUON. Zo leerden de jongeren via het design thinking process – dat bestaat uit brainstormsessies en technische workshops – hoe ze hun idee konden omzetten in een werkend prototype. Daarenboven werden ze ingewijd in de basisbeginselen van coderen. De presentatie van hun prototype werd dan weer ontwikkeld in virtual reality. Een uitdaging die de deelnemers maar al te graag aangingen! Meer dan 50 mensen namen deel aan de tentoonstelling.
Hieronder vind je enkele van de voorgestelde oplossingen.
ShowerArcade
Een douche verbruikt ongeveer 6 liter water per minuut. Met één douche kom je dus makkelijk aan 60 liter water dat verbruikt wordt. Aangezien dit ontzettend veel is, bedachten drie jongeren hiervoor een mogelijke oplossing. Ze ontwierpen een timer en een leaderboard met de highscores van ieders douchetijd. Door middel van gamification op een scherm naast de douche, worden mensen gestimuleerd om korter te douchen en zo water te besparen!
Désalinateur
Dé-wat? Een Désalinateur is een water-ontzoutingsapparaat. Twee jongeren bedachten een systeem dat de zout- en mineraalgehaltes van zout water meet, en het hierna zuivert. Hiervoor codeerden ze een M5Stack. Vervolgens ontwierpen ze een zuiveringssysteem met twee filters om zout water te zuiveren tot drinkbaar water mét voldoende mineralen. Het doel van deze installatie? Iedereen toegang geven tot drinkbaar water!
Smart-Gourde
De Smart-Gourde is en slimme waterfles die de hoeveelheid water die je moet drinken personaliseert. Dit gebeurt op basis van geslacht, leeftijd, grootte, gewicht en de hoeveelheid sport die je beoefent. De fles geeft je een update over wanneer en hoeveel je moet drinken.
L’énergie2rue
In Molenbeek werden een tijd geleden gekleurde windmolens langs het kanaal geplaatst om meer vreugde in Brussel te brengen. Dat vonden enkele jongeren echter niet genoeg! Ze gingen aan de slag met een nieuwe versie. Deze versie werd zo gemaakt dat de windmolens ook groene energie kunnen opleveren. Hiervoor gebruiken ze wind-, water- en zonnekracht.
Duurzaam waterbeheer
STARTS brengt kunst, technologie en wetenschap samen om het bewustzijn van duurzaam waterbeheer als hulpbron te vergroten en hiervoor concrete oplossingen uit te werken.
Ook bij Nature Solutions zijn we hier dagelijks mee bezig. Hoeveel water verbruiken we in ons dagelijks leven? Welke verschillende bronnen en manieren om water op te vangen, te verwerken en te gebruiken kunnen we voorzien? We zoeken dag in dag uit de meest innovatieve manieren om waterbeheer te optimaliseren en waterverspilling tegen te gaan.
Bronnen
S+T+ARTS. (z.d.). STARTS4Water Academy – when youngsters find solutions for sustainable water management –. Geraadpleegd op 5 april 2022, van https://starts.eu/detail/starts4water-academy-when-youngsters-find-solutions-for-sustainable-water-management/