arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

GEZUIVERD AFVALWATER, DE TOEKOMST VAN ANTWERPSE HAVENBEDRIJVEN

Aquafin zal vanaf 2025 op jaarbasis 20 miljard liter afvalwater recycleren tot op het niveau van koelwater. Dit zal gebeuren met een hoogtechnologische zuiveringsinstallatie. Door het circulaire koelwater te gebruiken als waterbron, vermindert de haven de druk op zoetwatervoorraden.

Water-link, PMV en Ekopak zullen samen instaan voor de ontwikkeling van deze koelwaterfabriek. Ze bundelen hun krachten en expertise om een ultieme uitwerking te verzekeren. Een eerste stap richting een watervriendelijke wereld!

Het proces van de koelwaterfabriek

Het afvalwater komt van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin. Dit water wordt gezuiverd volgens de Europese en Vlaamse normen. In de toekomst zullen er extra leidingen aangelegd worden om het gezuiverde afvalwater van Aquafin meteen over te brengen naar Ekopak voor de nabehandeling. Daarbovenop zullen ook transportvoorzieningen en infrastructuurwerken nodig zijn voor de afnemende bedrijven. PMV en Waterlink werken hiervoor samen om iedereen in de havengemeenschap te voorzien van het circulaire koelwater.

Circulaire economie van Vlaanderen

Deze investeringen zorgen ervoor dat er een eerste stap wordt gezet naar stijgend hergebruik van water. Toch zullen we hier nog verder in moeten evolueren om waterlevering te kunnen verzekeren aan iedereen.

Bij Nature Solutions proberen we ook alles uit elke druppel te halen. Heeft u interesse om uw eigen waterverbruik te verminderen en meer water te herbruiken? Neem dan nu contact op!

Bronnen

PMV. (2022, 27 januari). 20 miljard liter circulair koelwater voor Antwerpse havenbedrijven. Geraadpleegd op 3 maart 2022, van https://www.pmv.eu/nl/nieuws/20-miljard-liter-circulair-koelwater-voor-antwerpse-havenbedrijven

Water-link. (2022, 27 januari). 20 miljard liter circulair koelwater per jaar voor Antwerpse havenbedrijven. Geraadpleegd op 3 maart 2022, van https://water-link.be/nieuws/20-miljard-liter-circulair-koelwater-jaar-voor-antwerpse-havenbedrijven

W. (2022, 27 januari). 20 miljard liter circulair koelwater per jaar voor Antwerpse havenbedrijven. Waterkracht. Geraadpleegd op 4 maart 2022, van https://water-kracht.be/2022/01/27/antwerps-afvalwater-zal-vanaf-2025-na-zuivering-hergebruikt-worden-als-proceswater-voor-de-antwerpse-havenbedrijven/

A. (2022, januari 27). Ekopak stapt in joint venture die Antwerps afvalwater gaat recycleren voor hergebruik als koelwater voor de Antwerpse havenbedrijven. Ekopak Sustainable Water. Geraadpleegd op 4 maart 2022, van https://ekopaksustainablewater.com/nl/press-news/ekopak-stapt-in-joint-venture-die-antwerps-afvalwater-gaat-recycleren-voor-hergebruik-als-koelwater-voor-de-antwerpse-havenbedrijven/