arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Pers

NEERSLAG IN QUARANTIANE

Het heeft al meer dan een maand amper geregend. Begin april rapporteerde de Vlaamse Milieumaatschappij al lage tot zeer lage grondwaterstanden. Sindsdien regende het gemiddeld amper 5 millimeter. Het wijst op een structureel tekort aan neerslag.

Toeval of niet, maar sinds het begin van de coronamaatregelen is er amper neerslag gevallen. Met gemiddeld 75,7 mm neerslag scoorde de maand maart niet slecht, maar zo goed als alle neerslag viel voor 12 maart. Alsof ook regenbuien in quarantaine zijn gegaan.

De natte wintermaanden leidden nochtans tot hoopvolle berichten over het grondwaterpeil. Helaas is die hoop intussen opgedroogd. Patrick Willems, hydroloog aan de KU Leuven, stelt in De Standaard dat zo’n neerslagtekort “in de afgelopen honderd jaar nog nooit gebeurd is”. Zowel de natuur als de landbouw ondervinden daar nu al last van.

Structureel tekort aan water

Uit cijfers van het KMI blijkt dat er sinds 2017 ongeveer een derde minder neerslag valt dan voorheen. Dat wijst op een structureel tekort aan neerslag in ons land. Dat kunnen we alleen opvangen als we actie ondernemen. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de neerslag die wél valt, niet zomaar afvloeit.

We raden daarom aan om een regenwaterput te installeren, ook als particulier. In deze corona-tijden kan u dan uw auto wassen met opgeslagen regenwater, of de plantjes water geven. We mogen hiervoor echt niet langer kostbaar leidingwater verspillen.

Voorraad regenwater

De weerkaarten voorspellen voorlopig niet veel goeds. Als er nu een lange periode van droogte volgt, zal het afschakelplan van kracht worden. Dat bepaalt wie nog water mag verbruiken. Ga daarom nu al spaarzaam om met (regen)water en leg een voorraad aan!

Ook bij zware regenval is een regenwaterput een meerwaarde. Door het hemelwater tijdelijk op te vangen, houdt u het even op. Daarna kan u het water dan vertraagd kan lozen. Dat scheelt een slok op een borrel voor het grondwaterpeil.

Wilt u meer informatie over regenwaterputten of infiltratiesystemen? Mail ons op info@naturesolutions.be of tel. 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u).