Op de waterstressindex staat België op de 23e plaats in de categorie “hoge waterschaarste”. De regio Vlaanderen doet het nog slechter. Hoe dat komt?
Er zit te weinig water in onze bodem. Dat blijkt uit de waterstressindex, waarvoor 164 landen werden doorgelicht. Daarin gaat men na hoeveel water beschikbaar is in een bepaalde regio en hoeveel water die nodig heeft.
De voorbije zomers bleek al dat grondwaterlagen stilaan uitgeput raken, hoewel water onze meest waardevolle grondstof is. Dat zette de overheid aan tot het maken van een zogenaamd afschakelplan. Dat bepaalt wie, in geval van extreme droogte, prioriteit krijgt op vlak van watergebruik.
Universiteit van Vlaanderen
Hoe het toch komt dat we kampen met een grondwatertekort? Expert Marijke Huysmans legt het u uit op vijf minuten tijd. Voor de Universiteit van Vlaanderen schetste ze de problematiek in heldere taal. U kan haar YouTube-college (her)bekijken via onderstaand filmpje:
Bufferbekken of opslagputten
Doe nu al het nodige om problemen te vermijden. Laat bufferbekken of opslagputten installeren om regenwater op te vangen. Het water kan op termijn dienen als spoelwater voor uw sanitair, of als bluswater.
Zet nu de stap naar verantwoord waterverbruik. Neem contact met ons op om samen de mogelijkheden te bekijken. Tel. 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u) of mail: info@naturesolutions.be !