arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

7.400 LITER PER DAG, PER BELG. WAAR GAAT DIT NAARTOE?

Volgens een studie van het WWF verbruiken wereldburgers gemiddeld zo’n 3.500 liter water per dag. In België ligt dit getal echter gigantisch veel hoger, en dat heeft alles te maken met onze levensstijl. We verbruiken niet enkel water wanneer we ons wassen, het toilet doorspoelen of een glas water drinken, maar ook bij eindeloos veel andere zaken. Zo wordt er in de kleding- en voedselindustrie erg veel water verbruikt. Ook bij andere productieprocessen is water een constante factor. Het onzichtbaar deel – ook wel virtueel water genoemd – loopt dagelijks immens hoog op. Maar liefst 93% van die 7.400 liter is gekoppeld aan de aankoop van plantaardige en dierlijke producten. De overige 7% wordt toegewezen aan de industrie en het huishouden. Voor een kledingstuk wordt bij de productie tussen de 2.500 en 10.000 liter water gebruikt. Een jeansbroek heeft bijvoorbeeld minimaal 7.000 liter nodig. Ook bij de vleesproductie wordt er enorm veel water verbruikt. Zo is er voor de productie van een kilogram rundsvlees 15.400 liter nodig.

We geloven dat u het intussen al wel begrijpt en genoeg cijfers gezien hebt. Nu u de cijfers kent, schrikt u misschien wel. Omdat dit water onzichtbaar is, kent niet iedereen dit probleem. Bovendien probeert de Westerse wereld dit probleem te exporteren naar andere landen, en dat vaak in landen waar de watervoorziening al erg onder druk staat. Katoen, koffie en meer worden met behulp van waterintensieve irrigatie gekweekt in tropische landen, waar geen of een beperkt beleid inzake verantwoord gebruik van water geldt.

Wat kunnen we hier nu effectief aan doen?

Allereerst is het belangrijk om het probleem visueel te kunnen bekijken, zodat iedereen ook ziet hoe erg het ermee gesteld is. Om die reden werden dan ook de ecologische voetafdruk en watervoetafdruk ontwikkeld. Die watervoetafdruk kan voor u persoonlijk berekend worden, maar ook per land. Deze tool werd ontwikkeld door prof. Arjen Hoekstra en wordt intussen al door heel wat bedrijven en particulieren gebruikt om hun verbruik te kunnen verbeteren. Zo kunnen vele bedrijfsprocessen uitgevoerd worden met behulp van regenwater in plaats van drinkwater, waardoor er al heel wat uitgespaard wordt.

Wat u zelf of met uw bedrijf kan doen? U kan ervoor kiezen om seizoensgebonden, biologische, lokale, verse, onbewerkte en plantaardige producten aan te kopen. Producten uit waterarme regio’s vermijdt u best zoveel mogelijk. Daarnaast kan u zelf in uw bedrijf of bij u thuis op zoek gaan naar mogelijkheden om minder water te verbruiken en duurzaam om te gaan met drinkwater. Bij Nature Solutions zorgen we voor oplossingen op maat om uw waterbeleid optimaal te laten verlopen. Contacteer ons vrijblijvend voor informatie op maat!

Bronnen

Leger des Heils. (2021, 14 april). Kledingproductie: hoeveel water wordt hier eigenlijk voor gebruikt? Reshare. Geraadpleegd op 10 juni 2022, van https://www.reshare.nl/artikel/kledingproductie-hoeveel-water-wordt-hier-eigenlijk-voor-gebruikt

Jolanda, D. (z.d.). Hoeveel water verbruik jij? Projectcece. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://doorjolanda.blogspot.com/2019/01/hoeveel-water-verbruik-jij.html

Anrijs, F. (2022, 10 mei). Belg verbruikt dagelijks 7.400 liter water. Zeronaut.be. Geraadpleegd op 14 juni 2022, van https://www.zeronaut.be/belg-verbruikt-dagelijks-7-400-liter-water/