arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

AFVAL­VERWERKER HVC HAALT PLASTIC UIT AFVALWATER

HVC start een proeffabriek in Dordrecht. Hier gaan ze proberen om plastic te maken van de bacteriën uit afvalwater. De natuurlijke reststoffen die in dit water gevonden worden, hebben volgens HVC de voordelen van plastic. Het materiaal is licht en vormbaar en het is daarenboven verwerkbaar als plastic en volledig biologisch afbreekbaar, waardoor er geen microplastics in de natuur worden achtergelaten.

Enkele producenten zullen dit nieuwe natuurlijke plastic uitproberen. De samenwerkingspartners zien oneindig veel mogelijkheden. Zo denken ze aan afbreekbare kweeknetjes en landbouwplastic, maar ook aan zelfhelend beton. In de toekomst hopen ze de materialen in consumententoepassingen – waarbij nu het risico bestaat dat microplastics in het milieu terechtkomen – te kunnen vervangen door dit vervangplastic. De productieprocessen van bijvoorbeeld schoenzolen en textiel zouden hierdoor al aanzienlijk minder vervuilen.

De proeffabriek zorgt ervoor dat een groot aantal geïnteresseerde bedrijven het nieuwe materiaal kunnen testen en gebruiken in hun eigen producten als plastic-alternatief. Het doel na deze demonstratiefase is om de vervangplasticproductie op te schalen en hiervoor grotere installaties neer te zetten die er mee voor zorgen dat het nieuwe plastic op de markt kan komen.

Hoe gaat het in zijn werk?

De vetzuren – die talrijk aanwezig zijn in water – worden omgezet in poeder. Dit gebeurt doordat de bacteriën in de proeffabriek zich vol vreten met deze vetzuren en deze nadien omzetten naar de plasticvervanger. De bacteriën slaan dit materiaal allereerst op als energiereserve in hun cel. De stof wordt eruit gepurifieerd, waarna er poeder overblijft. Dit poeder kan dus volgens HVC gebruikt worden als natuurlijke plasticvervanger voor verscheidene toepassingen.

Bij Nature Solutions zoeken we dagelijks met onze klanten naar innovatieve watervriendelijke oplossingen. En niet enkel dat, we doen meer voor het milieu, zoals bijvoorbeeld bijenkasten plaatsen. Het werk van HVC inspireert ons dan ook om nóg meer ons best te doen en iedereen een milieuvriendelijke oplossing te bieden. Bent u potentieel geïnteresseerd in duurzaam waterbeleid op maat van uw bedrijf? Contacteer ons vrijblijvend.

Bronnen

Bom, J. (z.d.). HVC: Plastic uit afvalwater. P+. Geraadpleegd op 5 juli 2022, van https://www.p-plus.nl/nl/nieuws/HVC-Plastic-uit-afvalwater