arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

Water­verbruikende digitale apparaten

Om elektronische apparaten te produceren, is er ongelooflijk veel water nodig. Zo is er 14.000 liter water nodig om een smartphone te maken en wel 190.000 liter voor een laptop. Er is bovendien 850 keer meer water nodig om een gram materiaal voor een smartphone te maken dan voor een gram materiaal voor een gemiddelde auto. Als je een smartphone drie jaar houdt, verbruikt hij in die drie jaar elke dag 12 liter water als je kijkt naar het water dat tijdens de fabricage is gebruikt. En dan hebben we het nog niet eens over het water dat nodig is voor de toegang van de telefoon tot de Cloud, of voor de elektriciteit om de telefoon aan te laten staan. Voor een laptop die vijf jaar meegaat, moet voor elk van die dagen meer dan 100 liter water worden gedronken om de fabricage van deze grootverbruiker te dekken.

Tussen 2007 en 2021 zijn ongeveer 14,5 miljard smartphones geproduceerd. Dat is ongeveer 200 triljoen liter water, genoeg om bijna 80 miljoen Olympische zwembaden mee te vullen. Toch beweren technische specialisten dat dit niet zo heel veel zou zijn. Kijk bijvoorbeeld maar naar landbouw. Hoeveel zwembaden zou je daarmee kunnen vullen? Erg veel inderdaad! Maar dat betekent niet dat we de technologische sector zomaar een groene kaart dienen te geven.

Tussen 2006 en 2021 zijn ongeveer 4,8 miljard laptops en desktops geproduceerd. Met 190.000 liter water per computer is dat meer dan 900 triljoen liter water, of 365 miljoen Olympische zwembaden aan water. Maar wie telt er? Wie kan het wat schelen? “Het is maar water.” “We hebben maar één keer per millennium te maken met droogte over de hele wereld.” En toch zullen we moeten leren om alternatieven te zoeken.

Titanium is slechts een van de vele materialen in onze digitale apparaten. In Chiapas, Mexico, waar titanium wordt gedolven, “verbruikt een kleine mijn ongeveer 250.000 liter per uur, terwijl een grote in diezelfde tijd tussen de één en drie miljoen liter verbruikt.” aldus Martínez García. De mijnen vervuilen de plaatselijke Cacaluta rivier. Vissen sterven, dieren worden ziek. Mensen krijgen netelroos, witte vlekken, droogte en kankers nemen snel toe. Het lijkt erop dat arme mensen, de natuur en de aarde betalen voor de prijs van technologische vooruitgang.

Als je een smartphone vijf jaar in plaats van twee jaar houdt, halveer je de impact ervan op het water. Hetzelfde geldt voor een laptop. Wanneer je een fabricageproces hebt dat zeer energie- en grondstoffenintensief is, is het absoluut noodzakelijk om dat product zo lang mogelijk te gebruiken. Een smartphone moet minstens tien jaar meegaan om dit waterverbruik te kunnen verantwoorden. Voor een laptop zou dit twintig jaar zijn. Zelfs na twintig jaar verbruikt een laptop nog steeds 26 liter water voor elke dag van die twintig jaar om zijn productiedorst te lessen.

Respecteer de materialen van de aarde. Onze smartphones en laptops zijn haast onmisbaar en wij zijn bevoorrecht dat we ze in ons bezit hebben. Het kost de aarde en haar omgeving namelijk enorm veel. En besef dat water slechts één van die vele kosten is.

Bronnen

McGovern, G. (2022, 10 juli). Water-mad digital devices. Gerry McGovern. Geraadpleegd op 17 augustus 2022, van https://gerrymcgovern.com/water-mad-digital-devices/