arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw­woningen en bij grondige verbouwingen!

Ja, je leest het goed. Wie binnenkort verbouwt, dient ook een regenput te plaatsen. Maar vanaf wanneer is dit nu net nodig?

Vanaf 2023 zal het verplicht zijn een regenput aan te schaffen bij grote verbouwingen, maar ook bij nieuwbouw. Deze wet wordt in het leven geroepen om het dreigende watertekort tegen te gaan. Momenteel heeft België de op een na droogste julimaand doorstaan, en of het nipt was! De veranderingen binnen het milieu – die overduidelijk te linken zijn aan de droogteperiodes – zorgen ervoor dat deze maatregel nodig is. De Vlaamse regering kwam dan ook tot een akkoord en wil meer en grotere regenputten voor woningen, private en publieke gebouwen, maar ook voor bedrijven. Dit is een belangrijke stap in de uitvoering van de Blue Deal van de Vlaamse overheid.

Iets nieuw voor nieuwbouw

Voor nieuwbouw bestaan er al een tijd regels rond waterbeleid. Zo is het verplicht om bij een constructie van een eengezinswoning een put van minstens 5.000 liter te plaatsen. Ook bij andere gebouwen geldt er een regel met betrekking tot het dakoppervlak. Het doel van de nieuwe ‘hemelwaterverordening’ is dan ook om de inhoud van deze put op te trekken bij nieuwe gebouwen.

Wanneer het dak groter is dan 80 m² zal de put minstens een volume dienen te hebben van 7.500 liter. Bij daken van meer dan 120 m² zou een put van 10.000 liter verplicht zijn. Vanaf 2023 zal dit soort regenwaterput ook verplicht worden wanneer er grondig verbouwd wordt, of wanneer er aan de afval- of regenwatervoorziening wordt gewerkt.

En wat met ons drinkwater?

Drinkwater wordt kostbaarder met de minuut. De prijs zou de komende jaren maar liefst 20% stijgen. We moeten dus zorgvuldiger omgaan met water, of we zitten binnen de kortste keren met een watertekort of met water dat onbetaalbaar is.

Om hier een stokje voor te steken, moeten we stoppen met drinkwater te verbruiken voor toiletgebruik of om het gras te sproeien. Dit zijn zaken waar perfect regenwater voor gebruikt kan worden en ons kunnen helpen spaarzamer te zijn als het op drinkwater aankomt. Want elke druppel telt. En dat betekent dat we elke druppel maximaal moeten opvangen en hergebruiken.

Voorbeeldfunctie van de overheid

Ook openbare domeinen zullen binnenkort infiltratie- en buffermogelijkheden dienen te voorzien. Steden en gemeenten zullen onder andere afstand moeten nemen van grote, grijze, verharde oppervlakten. De toekomst bestaat uit onverharde, groene en biodiverse plaatsen doorheen alle gemeentes en steden. Bovendien helpen deze groene sites voor afkoeling tijdens een warme periode.

Bronnen

Verberckmoes, Y. (2022, 2 augustus). Zorgvuldiger omgaan met water: ook wie verbouwt, moet straks een regenput plaatsen. De Morgen. Geraadpleegd op 17 augustus 2022, van https://www.demorgen.be/snelnieuws/zorgvuldiger-omgaan-met-water-ook-wie-verbouwt-moet-straks-een-regenput-plaatsen~b005337a/?fbclid=IwAR0Bhem90Vurwq8CUOHSuNFNSQDiYOPelvIpzltS-LzlR6sGCnQhhEKF4-A

Het Laatste Nieuws. (2022, 2 augustus). Vlaamse regering verplicht grotere regenwaterput bij nieuwbouwwoningen én bij grondige verbouwingen. hln.be. Geraadpleegd op 17 augustus 2022, van https://www.hln.be/binnenland/vlaamse-regering-verplicht-grotere-regenwaterput-bij-nieuwbouwwoningen-en-bij-grondige-verbouwingen~a188bce5/?fbclid=IwAR1PzifqmQzs0uCG_ZR–fk1tLbQRB0R6vbEFQKOHH8ecdKTKQyIQbHNCiI