Het Indus Project is een op tegels gebaseerd, modulair bioreactorwandsysteem voor duurzame waterzuivering in landelijke gebieden met beperkte middelen. Een team van ontwerpers en biochemische ingenieurs van de University College London (UCL) heeft een tegelwandsysteem ontwikkeld dat giftige chemische kleurstoffen en zware metalen uit water kan filteren.
Het project is gebaseerd op bioremediatie waarbij biologische organismen – in dit geval algen – worden gebruikt om het water op duurzame wijze van verontreiniging te zuiveren. ‘Indus’ – dat het vermogen van de natuur om water te verdelen nabootst – is samengesteld uit modulaire tegeleenheden met aderachtige kanalen en is geïnspireerd op de structuur van bladeren. De tegels bevatten een preparaat van microalgen gesuspendeerd aan een biologische steiger van een van zeewier afgeleide hydrogel. Hierdoor blijven de algen in leven en zijn ze recycleerbaar en biologisch afbreekbaar.
Het onderzoek wordt geleid door dr. Brenda Parker, professor Marcos Cruz en Shneel Malik van de UCL. Het team testte de uitvinding van de algenmuur in India. Hier ontdekten ze dat een algensoort het vermogen heeft om de cadmiumconcentratie binnen 45 minuten tien keer te verminderen. Omdat Indus modulair is, kan het gemakkelijk ter plaatse worden gebouwd in gebieden met verontreinigde waterbronnen.
Het team hoopt dat de tegels uiteindelijk aanpasbaar zullen zijn aan verschillende landen en continenten, zodat de landelijke gemeenschappen van ambachtslieden water kunnen regenereren en hergebruiken voor hun productieprocessen.
Bronnen
Lane, K. (2020, 28 oktober). Algae tiles offer affordable purification of polluted water. Springwise. https://www.springwise.com/sustainability-innovation/architecture-design/indus-algae-wall-wastewater/