arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Pers

ANTWERPSE HAVEN GAAT MILJOENEN LITERS WATER BESPAREN MET ONTZILTINGS­INSTALLATIE

In de haven van Antwerpen komt binnenkort een reuzegrote ontziltinginstallatie. Die zal dokwater oppompen en omzetten in proceswater voor de chemiesector. Zo hoeft er niet langer drinkwater uit het Albertkanaal gepompt te worden. “Het komt neer op een mogelijke besparing van het jaarlijkse drinkwatergebruik van ongeveer 40.000 gezinnen.”

Minister van Leefmilieu Zuhal Demir tweette vorige week dat de Vlaamse industrie mee het voortouw neemt in de strijd tegen waterschaarste. Het Amerikaanse AVAIO gaat namelijk een ontziltingsfabriek bouwen in de Antwerpse haven. Die zou tegen 2024 al operationeel moeten zijn.

Dat is goed nieuws voor de chemiebedrijven in de haven, waar water een onmisbare schakel is in de productieprocessen. De sector is er de voorbije jaren al in geslaagd om het waterverbruik omlaag te halen, maar gebruikt op dit moment nog steeds veel (drink)water. Dat is nodig als grondstof, maar ook voor de productie van stoom, of als koelwater.

Covestro en Evonik

Chemiebedrijven Covestro en Evonik stappen daarom als eerste mee in dit ambitieuze infrastructuurproject. Door de bouw van de ontziltingsinstallatie zullen de chemiebedrijven niet langer drinkwater uit het Albertkanaal moeten gebruiken, maar kunnen ze overschakelen op water uit de havendokken.

Hoe het precies in zijn werk gaat? De waterfabriek zal brak dokwater oppompen, ontzouten en opzuiveren tot proceswater. De ontziltingsinstallatie komt op de bedrijfsterreinen van Covestro en zal via een nieuwe leiding, langs de Scheldelaan, ook concullega Evonik bevoorraden. Door de bouw van deze waterfabriek zullen zowel Covestro en Evonik hun drinkwaterverbruik met 98 (!) procent terugdringen.

Water voor 40.000 gezinnen

“De ontziltingsinstallatie kan een jaarlijkse waterbesparing realiseren die gelijk is aan de gemiddelde drinkwaterconsumptie van ongeveer 40.000 gezinnen van vier personen. En dat is alleen nog maar in de opstartfase: er lopen op dit moment onderhandelingen over een verdere uitbreiding van de installatie”, weet Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen, sectorfederatie van de chemie en life sciences.

De waterfabriek is ook uitgerust met de juiste technologie om in een latere fase gezuiverd afvalwater te gaan hergebruiken. Het heeft daarmee het potentieel om de industriële waterkringloop te sluiten.

Ook Nature Solutions plaatst systemen voorzien die (afval)water zuiveren. Meer info? Mail ons op info@naturesolutions.be of tel. 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u).