arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

Artificiële intelligentie slurpt water op

Onderzoekers van de University of California, Riverside schatten dat ChatGPT zo’n halve liter water verbruikt per 5-50 vragen die een gebruiker aan de AI-tool stelt. Ook het waterverbruik van Microsoft en OpenAI steeg aanzienlijk tijdens de ontwikkeling van GPT-4. Er kan dus gesteld worden dat deze AI-tool letterlijk water opslurpt. Dit heeft een grote impact op Iowa, de Amerikaanse staat die een grote rol speelde in de ontwikkeling van GPT-4.

De ontwikkeling van GPT-4

Om een taalmodel zoals GPT-4 te maken, is er veel en intensief rekenwerk nodig. Dit verbruikt een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit die op zijn beurt warmte creëert. Om de optimale temperatuur voor de datacentra te handhaven en de nodige koeling te voorzien, wordt er vaak water ingezet.

Iowa speelde een grote rol in de ontwikkeling van deze AI-tool. Het klimaat is koel genoeg om de datacentrales met buitenlucht te koelen. Alleen als de temperatuur boven 29,3 graden Celsius stijgt, is er water nodig om verkoeling te kunnen bieden. Toch is het waterverbruik enorm. Microsoft pompte zo’n 43,5 miljoen liter water uit de omgeving naar zijn centrales. Dit is zes procent van het totale waterverbruik in Iowa. Zo veroorzaakte het bedrijf samen met OpenAI bijna een drinkwatercrisis in deze staat.

Stijging waterverbruik Big 5

Het nieuwste milieurapport van Microsoft geeft aan dat zijn wereldwijde waterverbruik met 34 procent is toegenomen tussen 2021 en 2022. Dit komt overeen met zo’n 2.500 Olympische zwembaden. Ook bij Google steeg het verbruik met 20 procent. Deze sterke stijgingen zijn voornamelijk te wijten aan de AI-projecten waar beide bedrijven aan werken. Microsoft werkt hiervoor samen met OpenAI. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het enorme waterverbruik in Iowa.

De toekomst van AI en water

Waar de toekomst AI zal brengen, is moeilijk te voorspellen. Het waterverbruik dat hiermee gepaard gaat, zal in de toekomst wel afnemen. Dat blijkt tenminste uit een document van de West Des Moins Water Works in Iowa uit 2022. Dataprojecten van Microsoft zullen in de toekomst enkel in overweging worden genomen als het bedrijf het piekwaterverbruik aanzienlijk weet te verminderen. Daar kunnen wij bij Nature Solutions alleen maar achter staan!

Bron

Das, M. R.. (2023, 11 september). Thirsty AI: Microsoft majorly disrupted US city’s water supply to develop ChatGPT, Bard, causing a crisis. Firstpost.
https://www.firstpost.com/tech/news-analysis/thirsty-ai-microsoft-majorly-disrupted-us-citys-water-supply-to-develop-chatgpt-bard-causing-a-crisis-13109242.html?utm_source=DenseDiscovery-257