arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

Jouw kledingkast draagt bij aan water­schaarste en -vervuiling

Wist je dat er een relatie bestaat tussen de mode-industrie en waterverbruik en -vervuiling? Wel, de textielindustrie verbruikt veel meer water dan we zouden denken. Vandaag de dag blijkt water steeds meer een schaarse hulpbron te zijn die we moeten koesteren. Kleding maken verbruikt niet alleen veel water, de mode-industrie produceert ook een aanzienlijke hoeveelheid watervervuiling door de kleuring en behandeling van textiel.

We beginnen bij het begin. Wist je dat er ten eerste al enorm veel water nodig is om bijvoorbeeld katoenen grondstoffen te telen? Een katoenen T-shirt kan tot wel 2.700 liter water vereisen! Vervolgens is er het proces in de fabriek dat zeer waterintensief is door het kleuren, behandelen en drukken van textiel. En die kleurstoffen en chemicaliën komen jammer genoeg in het afvalwater terecht. Ten slotte draagt ook het wassen van onze kleding bij aan de verspreiding van microplastics.

Ondanks al deze ontmoedigende feiten is er wel zicht op een duurzamere toekomst voor de textielindustrie. Zo bestaat er onder andere gerecycleerd katoen met een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk. Vervolgens zet men ook hard in op een verbeterde implementatie en controle van waterzuiverings- en beheerssystemen in de productiefase. Ook het Belgische merk ‘Atelier Noterman’ zet zich in om betere kleur- en behandelingsprocessen te ontwikkelen. Zo vervingen zij een schadelijk ingrediënt door een biologisch afbreekbaar alternatief. Hoe wij ons steentje kunnen bijdragen? Efficiënter en minder wassen. In plek van al je gedragen kleren op één hoopje te gooien en na een week de was in te gooien, lucht je beter alles uit om zo je kledingstukken langer te kunnen dragen. Dat scheelt vaak al een wasmachine!

Bron

Contributor, G. (2023, January 6). Duurzaamheid verduidelijkt: De mode-industrie en de impact op ‘s werelds watervoorraad. FashionUnited.
https://fashionunited.be/nieuws/mode/duurzaamheid-verduidelijkt-de-mode-industrie-en-de-impact-op-s-werelds-watervoorraad/2023010637344