arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

NAAR SLIMME REGENWATER­PUTTEN IN BELGIË

Dat regenwaterputten een slimme investering zijn, weten we bij Nature Solutions al langer dan vandaag. Water­zuiveringsmaatschappij Aquafin wil de regenwaterputten in ons land nu ook van sensoren voorzien. Het doel? Wateroverlast voorkomen.

Als er tegenwoordig neerslag valt, zijn die buien vaak kort en hevig. Doordat de regen dan met bakken uit de lucht valt, heeft het water geen tijd om in de bodem dringen. Het gaat naar onze riolen, die die liters soms niet kunnen slikken. Het gevolg? Wateroverlast en zelfs lokale overstromingen.

Win-winsituatie

Watermaatschappij Aquafin wil ervoor zorgen dat onze riolen zulke zware regenbuien wél aan kunnen. Daarvoor wil het onder meer de hoeveelheid water in regenwaterputten monitoren. Bedoeling is dat die putten het werk van het rioolstelsel verlichten.

Een ingebouwd infiltratiesysteem kan een regenwaterput namelijk gecontroleerd laten leeglopen. Als het KMI zware neerslag voorspelt, wil Aquafin die infiltratie op gang zetten. Zo is er ruimte in de putten voor de verwachte neerslag, en verrijkt het eerder opgevangen water de bodem. Een win-winsituatie!

15 miljard liter

Er zijn naar schatting 1,5 miljoen regenwaterputten in België, alleen al bij particulieren. Die kunnen, als ze vol zijn, zo’n 15 miljard water bevatten. Ze kunnen dus miljarden liters waters opvangen, die anders door het rioolstelsel moeten.

Het water in regenwaterputten kan bovendien ons grondwaterpeil doen stijgen. Sinds het begin van de zomer is het aantal locaties met historisch lage en zeer lage grondwaterstanden nog toegenomen. Hoog tijd dus om te investeren in slimme regenwaterputten!

Meer informatie over regenwaterputten of infiltratiesystemen? Mail ons op info@naturesolutions.be of tel. 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u).