arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

Om stroom­gebieden te herstellen, moet je denken als een bever!

Om de Colorado-rivier te herstellen en ecosystemen een nieuw leven in te blazen, heeft een opmerkelijke methode de aandacht getrokken: doen alsof je een bever bent. Een innovatieve aanpak voor de restauratie van de Colorado-rivier, dat kan je wel zeggen. Deze aanpak – geïnspireerd door de bouw van dammen door bevers – biedt hoop voor het herstel van deze cruciale waterweg en de vele levens die ervan afhankelijk zijn.

Er wordt hierbij een techniek gebruikt waarbij structuren worden ontworpen om de natuurlijke effecten van beverdammen na te bootsen. Deze dammen bestaan uit houten palen, takken en modder. Ze worden dan strategisch geplaatst in de rivierbedding. Deze kunstmatige dammen vertragen de stroming van water, creëren diepere poelen en bevorderen de opbouw van bezinksel. Hierdoor ontstaan nieuwe leefgebieden voor planten, dieren en micro-organismen.

En daar hangen uiteraard een tal van voordelen aan vast! Zo’n dam helpt bij de herstelling van de wateropslagcapaciteit en bevordert het behoud van water in droge periodes. Daarnaast dragen deze dammen bij aan de verbetering van waterkwaliteit door sediment en voedingsstoffen vast te houden. Ten slotte bevorderen ze de biodiversiteit en herstellen ze de ecologische processen die van vitaal belang zijn voor de functionering van het ecosysteem.

Deze aanpak heeft al veelbelovende resultaten opgeleverd in de Colorado-rivier en andere gebieden. Zo heeft deze techniek bijgedragen aan de herstelling van vegetatie, de terugkeer van inheemse diersoorten en de bevordering van een veerkrachtiger ecosysteem. Deze benadering heeft niet alleen ecologische voordelen, maar ook economische voordelen, zoals de verbetering van waterbronnen voor landbouw en gemeenschappen.

Dit succes illustreert de kracht van samenwerking tussen wetenschappers, natuurbeschermers en lokale gemeenschappen. Door deze innovatieve techniek toe te passen, worden duurzame oplossingen gevonden voor het herstel van bedreigde rivieren en het behoud van waardevolle ecosystemen.

Bronnen

Hewitt, E. (2023). To Restore Watersheds, Think Like a Beaver. Reasons to be Cheerful.
https://reasonstobecheerful.world/beaver-dam-analogs-colorado-river-restoration/