arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Pers

OPLOSSINGEN NA ‘PANO’

Uit onderzoek van ‘Pano’ blijkt dat het massaal oppompen van grondwater ervoor zorgt dat onze grond kurkdroog is. De reportage bracht in kaart waar het allemaal misloopt. Wij zoomen in op de oplossingen, zoals waterzuivering en regenwaterputten.

Het duidingsprogramma ‘Pano’ bracht op 10 maart een boeiende reportage rond waterproblematiek. Onder de noemer ‘Droog Vlaanderen’ legden journalisten Vincent Verelst en Laura Niclaes de vinger op de wond wat het waterbeleid betreft. Het is vijf voor twaalf, want er staan zelfs huizen op instorten door de alsmaar toenemende droogte.

Regen- of grondwaterput

‘Pano’ ging ook dieper in op het feit dat heel wat Vlamingen oppompen uit grondwaterputten. Mensen willen op die manier een watertekort vermijden tijdens droge periodes. Maar dit soort putten doet het grondwaterpeil net nog méér dalen. Het is veel beter om te kiezen voor een regenwaterinstallatie.

Regenwaterputten alleen volstaan niet. Zoals ‘Pano‘ ook liet zien, ligt ons land vol met grachten die neerslag meteen afvoeren. Het is nochtans van het grootste belang dat het water in de bodem dringt. En als dat niet meteen kan, is het belangrijk dat men het regenwater buffert, zodat het bijvoorbeeld later kan infiltreren.

Water recupereren, bufferen of laten infiltreren

Waterdoorlatende bestrating is één manier om ervoor te zorgen dat neerslag de bodem verrijkt. Ook recuperatie-, infiltratie– en buffervoorzieningen zijn mogelijkheden waarmee u regenwater kan opvangen, bijvoorbeeld voor hergebruik.

Als er op uw bedrijventerrein waterbuffers zijn, gaat er geen druppel regenwater meer verloren. U verkleint ook de kans op wateroverlast, want de grachten zullen niet langer vollopen.  Een buffervoorziening is makkelijk te integreren. Op basis van een voorstudie kan u ook weten hoeveel liters water u ruwweg gaat besparen.

Bufferbekken of opslagputten

Onderneem nu al stappen om problemen met de droogte te vermijden. Installeer bufferbekken of opslagputten om neerslag op te vangen. Al het water dat u op die manier onderschept, kan op termijn dienen, bijvoorbeeld als spoelwater voor uw toiletten, of als bluswater.

Zet nu de stap naar verantwoord watermanagement. Nature Solutions neemt het volledige studiewerk én de realisatie voor onze rekening.

Mail ons op info@naturesolutions.be of tel. 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u).


Je kan de uitzending van Pano herbekijken op de website van VRT Nu: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/pano/2021/pano-s2021a5/