arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

SAMEN HALEN WE DE EUROPESE WATERDOELEN!

Trots kunnen we in Vlaanderen niet zijn op onze riolering. Vlaanderen is al een stevige tijd recordhouder van de meest vervuilde waterlopen van Europa. Hier dient dan ook verandering in te komen, want de gevolgen zijn desastreus. 400.000 woningen hebben geen riolering, laat staan een waterzuiveringsysteem. En dat al jarenlang. Hierdoor komt al dat afvalwater rechtstreeks in de natuur terecht.

Kosten van een riolering

Een meter riolering kost 1.000 euro. Je kan je dus al inbeelden dat dit op Vlaamse schaal neerkomt op een erg grote kost. Er werd alvast een budget van 700 miljoen euro vrijgemaakt, maar dat is zeker niet genoeg. De komende vijf jaar zullen er al nieuwe rioleringen aangelegd worden. Maar als het geld er niet is, kan er ook niets gebeuren. Het zal dus een kwestie zijn van keuzes te maken. Om iedereen toch een gepaste oplossing te bieden, kunnen we zelf aan de slag gaan. Maar op welke manier dan?

Pak het probleem aan!

De Watercoalitie (Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, Join For Water, Waterland, West-Vlaamse Milieufederatie, Limburgse Milieukoepel & WWF) pleit in een open brief voor een verplichte individuele waterzuivering voor wie te afgelegen woont.* Een kleine 2,5% van alle Vlaamse woningen ligt zodanig afgelegen dat een riolering onbetaalbaar is. Deze bewoners worden dan ook aangeraden te investeren in hun eigen waterzuivering. Een eigen waterzuiveringssysteem biedt erg veel voordelen. Ondanks dat dit een grote kost lijkt, is deze investering absoluut de moeite waard.

Voordelen van een waterzuiverringsysteem

Onbehandeld water kan schade veroorzaken aan uw machines en leidingen. Om een langere levensduur van machines te garanderen, kan u best uw water zuiveren. Dit gezuiverd water kan ingezet worden voor tal van functies bij uw bedrijf of thuis. Zo kan het dienen als spoelwater, koelwater of water voor uw sanitair. U kan kiezen tot welke zuiveringsgraad u uw water wenst te behandelen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer mogelijkheden u heeft. Ook kan u met een gescheiden riolering zorgen dat het grondwater in uw buurt verder aangevuld wordt. De bomen zullen u dankbaar zijn!

Dankzij zijn jarenlange ervaring in waterzuivering en waterbeheer, bent u nergens beter geholpen dan bij Nature Solutions. Vraag nu uw offerte op maat aan. Zo zetten we ons samen in voor de waterdoelen, en tegen waterverspilling!

Bronnen

Grietens, E. (2022, 18 januari). Zo kan Vlaanderen Europese waterdoelen wél halen | Bond Beter Leefmilieu. Bond Beter Leefmileu. Geraadpleegd op 3 april 2022, van https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/zo-kan-vlaanderen-europese-waterdoelen-w-l-halen

Vlaamse Milieumaatschappij. (2022, 10 maart). Op weg naar proper en gezond oppervlaktewater. Geraadpleegd op 3 april 2022, van https://www.vmm.be/nieuwsbrief/maart-2022/op-weg-naar-proper-en-gezond-oppervlaktewater

*© Hendrik Moeremans