arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

SAMEN MAKEN WE VLAANDEREN WATERPROOF!

Na enkele droge zomers kunnen we er niet langer omheen; er moet iets gebeuren aan het watertekort. Maar wat dan? De Vlaamse Blue Deal start met het project WaterProof Vlaanderen en verwacht hiermee een immense verbetering te zien.

De oplossing

Een degelijk onderbouwd en robuust watersysteem, dat is waar WaterProof Vlaanderen voor gaat. En dat doorheen heel Vlaanderen. Om hieraan te beginnen, stelt het eerst een demofase op. Er zouden drie grote demoruimtes verdeeld worden over Vlaanderen. Hierbij wordt getoond hoe we via slimme ingrepen en lokale samenwerkingen doeltreffend en duurzaam met water kunnen omgaan. Bovendien wordt er zo niet enkel ervaring opgedaan, maar kan men cijfermatige conclusies trekken om verbeteringen toe te voegen. Nadien kunnen we dit systeem voor heel Vlaanderen uitrollen. Het is systeeminnovatief, datadriven, schaalbaar en vormt de basis om een waterproof Vlaanderen te bouwen.

Out of the box

Na al die jaren van overmatig watergebruik zijn we de dupe van onze eigen regels en gewoontes. Zelfs wanneer het water simpelweg uit de lucht valt, laten we het verloren gaan. Regenwater kan gebruikt worden voor eindeloos veel toepassingen, waarom benutten we het dan zo weinig? Nu is het moment om de omschakeling te maken van water afvoeren naar water vasthouden. WaterProof Vlaanderen wil hier dan ook verandering in brengen op lange termijn. Zo kijkt het ook naar verscheidene waterinteracties met onder andere energie, voedselvoorziening, mobiliteit en gezondheidszorg om het optimale waterhergebruik te definiëren. Door in deze verschillende fases hefbomen te creëren en veelvoorkomende obstakels te (her)kennen, kan het op zoek gaan naar oplossingen.

Omzetten in praktijk

Nee, WaterProof Vlaanderen gaat niet bij de pakken blijven zitten! Het gaat meteen van start met de demoruimtes die de visie op het nieuwe waterhergebruik proefondervindelijk versterken. De kennis en praktijkinnovatie wordt hier enorm door beïnvloed.

De uitgebreide proeven gingen van start in Tielt, de Kempen en Haspengouw. In Tielt-Noord wordt er gewerkt aan alternatieve waterbronnen met behoud van een aangename werkomgeving. Nabij Mol-Dessel-Lommel wordt er actief water gebufferd in bestaande zandwinningsplassen om zoetwatervoorraden doeltreffend in te zetten. In de Haspengouwse fruitstreek bouwt het dan weer aan een hechte watergemeenschap voor milieuvriendelijk bodem- en waterbeheer.

Kan jij helpen?

Wees maar zeker, jij als individu kan helpen! Dit door zelf te kiezen voor een aangepast regenwaterrecuperatiesysteem dat bij jouw noden past. Bij Nature Solutions voorzien we oplossingen op maat. Op die manier kan ook jij jouw steentje bijdragen voor een waterproof Vlaanderen!

Bronnen

https://vlaanderenwaterproof.be/nl