arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

VAN NUTTELOOS AFVALWATER TOT INDUSTRIEEL KOELWATER

Sinds de zomer van 2021 is er sprake van de zogenaamde Blue Deal. Dit is het plan van de Vlaamse regering om de strijd met waterschaarste en droogte aan te gaan. Een recente actie die hiertoe moet bijdragen is ontstaan uit de samenwerking tussen Aquafin en Water-link. Zij gaan namelijk samen aan de slag om van lokaal huishoudelijk afvalwater industrieel koelwater te maken.

Eén van de belangrijkste actiepunten in de Blue Deal is circulair watergebruik. Dit wil zoveel zeggen als het maximaal hergebruiken van afvalwater. Het is echter niet altijd even evident om dit afvalwater opnieuw in te zetten en vaak komt er heel wat bij kijken. Desondanks werpt het wel zijn vruchten af, dat weten we bij Nature Solutions maar al te goed.

Er zijn steeds meer bedrijven op zoek naar water dat ecologisch en duurzaam geproduceerd wordt. En er is bijna geen ecologischere manier dan je eigen afvalwater op te vangen, te zuiveren en opnieuw in te zetten. Want gezuiverd afvalwater is evengoed een waardevolle grondstof. In Antwerpen loopt er momenteel een uitgebreid onderzoek om afvalwater zodanig te zuiveren dat dit gebruikt kan worden als koelwater.

Natuurlijk dient dit project nog uitvoerig getest te worden vooraleer dit in de praktijk ingezet kan worden. Aan de hand van een pilootopstelling op de Aquafin-zuivering wordt nog tot eind december 2021 getest of het gezuiverde water omgezet kan worden tot koelwater. Daarnaast vormt deze opstelling een onderdeel van het Europese Interegg 2 zeeën-project Nereus, waarbij gekeken wordt of er potentieel is om dit water om te zetten naar drinkwater.

Een project waar we bij Nature Solutions voor meer dan de volle 100% achterstaan. Want met de huidige milieuproblematiek kunnen we niet langer wachten om stappen te ondernemen op vlak van waterbeheer.