Het moet de komende maanden nog heel wat regenen om onze bodem te herstellen van de droogte. Intussen werkt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aan een plan voor de verdeling van oppervlakte-, grond- en kraantjeswater in geval van schaarste.
De droge zomer en herfst van 2018 liggen al even achter ons, maar de gevolgen zijn nog steeds voelbaar in de bodem. Sommige grondwaterputten zijn zo goed als leeg staan en ook watermaatschappijen dienen dieper te boren om water op te pompen.
Professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven) trok daarom deze week aan de alarmbel. Hij stelt dat de situatie in de laatste tientallen jaren nooit zo problematisch was als vandaag.
Afschakelplan
De overheid werkt daarom nu aan een zogenaamd afschakelplan. Dat bepaalt wie, in geval van extreme droogte, prioriteit krijgt op vlak van watergebruik. Tegen volgende zomer moet het plan van kracht zijn.
Mogelijk zijn de eerste bedrijven waar de kraan dichtgaat landbouwbedrijven. Een volgende fase van het plan zou de rest van de industrie kunnen zijn. De kans dat er bij u thuis geen water meer uit de kraan komt, is miniem dankzij buffervoorzieningen.
Nadenken over oplossingen
Hoe uw firma een watertekort kan vermijden? Simpel: door nu al spaarzaam om te gaan met water! Slimme aanpassingen en de juiste begeleiding leiden al snel tot een positieve impact. Zo kan u bufferbekken of opslagputten laten installeren om regenwater op te vangen. Dat water kan op termijn dienen als spoelwater, in toiletten bijvoorbeeld, of als brandwater.
Kom niet voor verrassingen te staan en zet nu de stap naar verantwoord waterverbruik. Neem vrijblijvend contact met ons op: tel. 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u) of mail: info@naturesolutions.be