arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

WAAROM VERBRUIKEN SPORTCLUBS NOG ZÓ VEEL DRINKWATER?

Voor sommige sportclubs lijkt er geen sprake te zijn van waterschaarste. Er zijn nog vele sportvelden die dagelijks besproeid worden met drinkwater. Hoe kan dit?

Maatschappelijk verantwoord kunnen we het alleszins niet noemen. Toch zijn er erg veel clubs die al maatregelen namen en zoveel mogelijk werken met regenwater. Hiervoor doen ze uitgebreide renovaties. Zo kan het regenwater vanop daken en terreinen opgevangen worden om hergebruikt te worden, en dat is slechts één van de vele oplossingen. Ondanks de vele inspanningen, is dit vaak niet genoeg. En zeker niet wanneer er een lange droogte plaatsvindt. Op die momenten blijft drink- of grondwater dan ook nodig om de velden te besproeien.

Een grote sportclub in Mechelen investeerde hier sterk in. Zij kunnen hierdoor rond de 500.000 liter water opslaan en hergebruiken voor de besproeiing van velden, het sanitaire blok enzoverder. Dat klinkt al goed, maar ze hebben meer dan twee miljoen liter water nodig op het einde van de rit. Dit betekent dus dat ze slechts een vierde van wat nodig is, kunnen spenderen aan regenwater.

Hulp van de gemeente

Gemeentes lijken moeite te willen doen om dit probleem te verhelpen. Vele voetbal-, tennis-, golf-, en andere clubs beweren echter dat de gemeentes niet altijd mee zijn. Maar ook daar is een oplossing voor!

Zuhal Demir vertelde in een interview dat er vanuit Vlaanderen voor elk initiatief ondersteuning wordt voorzien, want elke druppel telt! Zo voorziet Vlaanderen € 150.000 tot € 250.000 voor ondernemingen die kiezen voor circulair watergebruik, waterdoorlatende terreinen en andere watervriendelijke voorzieningen.

U kan nu ook uw project indienen via deze link. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan komt u in aanmerking voor financiële hulp! Daarbovenop ging de overheid een green deal aan met de sportsector en voorzien zij hen hierbij van alle informatie die ze nodig hebben om een duurzaam sportterrein te bekomen.

Andere mogelijkheden

Aangezien drinkwater en grondwater geen goede ecologische optie zijn, dienen er andere vormen van water gebruikt de worden. Op de eerste plaats komt regenwater, maar dit is vaak niet genoeg. Daarnaast is het mogelijk om water uit rivieren te halen, maar dit zorgt voor veel bijkomend werk en is op sommige plaatsen niet mogelijk.

Het bewustzijn is er nu, dat is al een grote stap richting verbetering. Om die redenen wil men dan ook blijven zoeken naar andere, milieuvriendelijke alternatieven. En dat is ook wat wij bij Nature Solutions doen. We zoeken samen met u naar de oplossing die bij u past.

Bent u met uw sportclub of bedrijf geïnteresseerd in een oplossing op maat? Contacteer ons vrijblijvend en dan bekijken we de mogelijkheden. Zo dragen we samen ons steentje bij aan een watervriendelijke toekomst!

Bronnen

Radio 2. (2022, mei). Kunnen sportclubs wel zuinig omspringen met water? “Voorraad regenwater gaat meestal maar een paar dagen mee”. Geraadpleegd op 13 juni 2022, van https://radio2.be/luister/select/de-inspecteur/kunnen-sportclubs-wel-zuinig-omspringen-met-water-voorraad-regenwater-gaat-meestal-maar-een-paar-dagen-mee

Agentschap Innoveren & Ondernemen. (z.d.). Blue deal waterbesparende investeringen | Agentschap Innoveren en Ondernemen. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/blue-deal-waterbesparende-investeringen

Green Deal Sportdomeinen. (z.d.). Departement Omgeving – Vlaamse overheid. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://omgeving.vlaanderen.be/nl/green-deal-duurzaam-sportdomein