arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

WATER DESINFECTEREN MET ZONNESTRALEN

Ziekteverwekkers in water worden geëlimineerd na voldoende blootstelling aan uv-stralen. Dankzij een gebruiksvriendelijk meetinstrument kan u meteen zien of het verontreinigde water voldoende is blootgesteld aan deze stralen.

Wereldwijd hebben 1,8 miljard mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Om door water overgebrachte ziekten te voorkomen, moet het beschikbare water behandeld worden voordat men het kan drinken. Maar de bestaande behandelingsoplossingen gaan gepaard met extra kosten – zowel in financieel als in milieuopzicht. Zo worden koolstofemissies en luchtverontreiniging veroorzaakt wanneer u water kookt. Maar, er is een manier om water te behandelen zodat het geen uitstoot veroorzaakt en bovendien gebruikmaakt van een gratis hulpbron die overal aanwezig is; namelijk zonlicht. Desinfectie van water met behulp van zonne-energie (SODIS) is een proces waarbij de natuurlijke uv-stralen van de zon ziekteverwekkers – zoals bacteriën, virussen en protozoa – elimineren uit besmet water dat aan de zon is blootgesteld. Het probleem is te weten wanneer verontreinigd water lang genoeg aan de zon is blootgesteld en de uv-stralen het veilig hebben gemaakt.

De oplossing

Dit is waar de Oostenrijkse sociale onderneming HELIOZ om de hoek komt kijken. De organisatie heeft de WADI ontwikkeld – een door de Wereldgezondheidsorganisatie goedgekeurd apparaat dat het proces van SODIS in watercontainers zoals plastic en glazen flessen zichtbaar maakt. Het WADI-apparaat, dat uv-licht kan meten, wordt naast flessen verontreinigd water geplaatst die aan de zon worden blootgesteld, zodat het dezelfde dosis uv-stralen ontvangt. Het kan dan worden gebruikt om te meten wanneer de flessen voldoende zijn blootgesteld om ze veilig te maken – gedefinieerd als de verwijdering van 99,99% van de ziekteverwekkers. Dit gebeurt aan de hand van referentiewaarden die in het apparaat zijn opgeslagen. Hierdoor kan het water nadien veilig gebruikt worden als drinkwater.

Het apparaat is eenvoudig te gebruiken en ontworpen voor waterbehandeling op huishoudniveau. Gebruikers van het apparaat kunnen op een voortgangsbalk zien hoe snel het desinfectieproces verloopt. Wanneer het proces voltooid is, toont het apparaat een smiley.

HELIOZ gebruikte de WADI-apparaten als onderdeel van een campagne die samenviel met Wereldwaterdag 2021. De campagne was gericht op gemeenschappen in India, Afrika en Zuidoost-Azië. Deze gemeenschappen ontvingen dan ook WADI-apparaten, evenals water-, sanitaire- en hygiënetraining (WASH). De resultaten van het project waren indrukwekkend: in de projectgebieden werd het aantal door water overgebrachte ziekten met 80% teruggedrongen.

Toegang tot schoon drinkwater is een belangrijke duurzaamheidskwestie. Om meer mensen te kunnen blijven voorzien van drinkwater, zoekt Nature Solutions innovatieve systemen die deze uitdaging aangaan. Oplossingen voor een duurzaam waterbeleid, waardoor er meer drinkwater écht als drinkwater kan functioneren. Wilt u uw steentje hiertoe bijdragen? Contacteer ons vrijblijvend, en samen investeren we in een watervriendelijke toekomst!

Bronnen

(2022, 10 mei). Disinfecting water with sunshine. Springwise. Geraadpleegd op 5 juli 2022, van https://www.springwise.com/innovation/sustainability/disinfecting-water-with-sunshine