arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Pers

WATERZUIVERING DOET DANONE 500 MILJOEN LITER BESPAREN

Het voedingsbedrijf Danone zet volop in op hergebruik van water. Daarvoor gaat het haar afvalwater zuiveren tot het opnieuw drinkbaar is. Zo kan de Danone-fabriek in Rotselaar maar liefst 500 miljoen liter water per jaar besparen.

Zuivelproducent Danone zal binnenkort 75 procent van het water dat ze verbruiken in Rotselaar hergebruiken. Een goede zaak voor het bedrijf én het milieu. In de toekomst moet de firma een pak minder grondwater oppompen voor haar productiesite, die 31.150 vierkante meter groot is.

De fabriek gaat haar afvalwater recycleren aan de hand van waterzuivering met een innovatieve membraantechnologie. Jurgen Berckmans, directeur van de productiesite, legt uit: “Eerst worden alle mogelijke vaste deeltjes verwijderd door middel van ultrafiltratie. Vervolgens worden ook alle mineralen en micro-organismen verwijderd met de omgekeerde osmosetechniek. Na die stap is het water opnieuw van drinkwaterkwaliteit en kan het worden hergebruikt in een oneindige cyclus.”

Reinigingswater

Het afvalwater werd tot voor kort gezuiverd na het productieproces. Het belandde daarna in de Dijle. Nu kan men dit water opnieuw inzetten tijdens het productieproces, voor reinigingsprocedures. Meer dan 85 procent van het water dat de fabriek verbruikt, gaat namelijk naar reiniging.

Door de ingreep, die om en bij twee miljoen euro kostte, kan Danone tot 500 miljoen liter water besparen. Ter vergelijking: een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt zo’n 348 liter per jaar. Met wat hier bespaard wordt, komen zo’n 4.000 huishoudens een gans jaar mee rond.

Samen tegen de droogte

Het gezuiverd afvalwater kan dankzij nieuwe regelgeving ook dienen voor de naburige landbouwbedrijven, als irrigatiewater. Op die manier helpt Danone mee in de strijd om droogte en waterschaarste in de streek tegen te gaan.

Ook Nature Solutions kan systemen voorzien die uw afvalwater zuiveren. Meer info? Mail ons op info@naturesolutions.be of tel. 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u).