De wereld kent de dag van vandaag steeds meer overstromingen en hevige regenvallen dan ooit tevoren. Steden zijn oorspronkelijk ontworpen om overtollig water af te voeren, maar zelfs dat lukt tegenwoordig niet meer. Er is op sommige piekmomenten gewoonweg te veel water dat uit de lucht valt voor wat onze stedelijke afvoersystemen aankunnen. Is het daarenboven wel duurzaam om het water zomaar af te voeren? Volgens de decaan van de Universiteit van het Pekings College van Architectuur en Landschapsarchitectuur is de stedenbouw van vandaag ‘gedoemd om te mislukken’.
De oplossing voor hevige regens en overstromingen? Sponssteden! Dergelijke steden zijn (opnieuw) ontworpen om water te absorberen, op te slaan en te zuiveren in plaats van het af te voeren. Concreet zouden er in sponssteden dus meer parken, meren en draslanden aanwezig zijn. Dit soort ‘groene en blauwe infrastructuur’ staat in contrast met de door de mens gemaakte ‘grijze infrastructuur’ die de meeste steden vult, zoals betonnen muren en grijze asfalt.
Zijn sponssteden dan echt de oplossing voor overstromingen? Zeker! De Chinese stad Wuhan en het Welshe Cardiff bewijzen dat overstromingen effectief afnemen. Toch dienen we dit project met een kritische blik te bekijken: een zeespiegelstijging van vijf meter kan men niet tegenhouden met sponssteden. Nature Solutions is alleszins fan van dergelijke projecten! Ook wij zetten namelijk continu in op waterinfiltratie.
Bron
Yeung, P. (2023). Cities Are Becoming More Like Sponges. Reasons to Be Cheerful.
https://reasonstobecheerful.world/sponge-cities-china-climate-change-resilience/