arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

12-12: SAMEN TEGEN HONGERSNOOD

Het Consortium voor Noodsituaties roept om op benefietacties op te zetten voor ‘Hongersnood 12-12′. Dat fonds haalde de voorbije weken zo’n 4 miljoen euro op tegen de hongersnood in Zuid-Soedan, Jemen, Nigeria en Somalië. Maar om een maximum aantal levens te redden, zouden er nog meer giften moeten komen.

De situatie in Afrika en Jemen is acuut. Door de oorlog en de droogte is het leven van 20 miljoen mensen, onder wie 1,4 miljoen kinderen, in gevaar. De beschikbare voeding per persoon zit onder de 2.100 calorieën en 4 liter water. Een op drie kinderen, jonger dan 5 jaar, lijdt er aan ernstige ondervoeding. Daardoor sterven dagelijks 2 kinderen per 10.000 inwoners.

4 miljoen euro

Het Consortium voor Noodsituaties zette begin maart de inzamelactie ‘Hongersnood 12-12’ op. Via onder meer sociale media vestigden ze de publieke aandacht op de situatie in Afrika en Jemen. Het Consortium zamelde zo al ca. 4 miljoen in voor de slachtoffers van de crisis. Maar in Nederland haalde hulporganisatie Giro 555 maar liefst 30 (!) miljoen euro op.

“Sinds vorige week registreren wij gemiddeld meer dan twee giften per minuut”, vertelt Erik Todts, coördinator van de oproep in België. “Onze landgenoten tonen zich dus echt wel solidair, maar met deze uitdaging en de enorme behoeften voor ogen, blijven meer middelen nodig op de korte termijn.”

Benefiet

Daarom roept het Consortium op om benefietacties op te zetten voor ‘Hongersnood 12-12’. Het kan gaan om lokale collectes, solidariteitsmaaltijden, verkoop, muziekevenementen, sportieve uitdagingen, strandspelen, enzovoort. Bedoeling is om zo veel mogelijk mensen te bereiken en fondsen in te zamelen. Deelnemers kunnen hun actie registreren op deze website.

De centen die deze acties opleveren, zijn bestemd voor de slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan, Jemen, Somalië en Nigeria. Het Consortium werkt daarom ook zeer transparant: per gift van 100 euro gaat er 86 euro naar concrete hulpverlening.

Twintigste actie

‘Hongersnood 12-12’ is de twintigste actie van die het Consortium voor Noodsituaties, een samenwerking van Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan België en UNICEF België. Volgens de Verenigde Naties is de huidige voedselcrisis in Afrika en Jemen de ergste humanitaire ramp sinds 1945. De VN schatten zeker nog 4 miljard nodig te hebben om het tij te keren.

Meer info op http://www.1212.be/