arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

8.517 m³ bespaard dankzij de Blue Deal-projecten!

Kmo‘s die investeren in waterbesparing of droogtebestrijding, konden vanaf 2 mei t.e.m. 8 juli 2022 steun aanvragen. Het gaat bijvoorbeeld om acties om waterverbruik te verminderen, regenwater te bufferen of water te zuiveren en hergebruiken met behulp van zuivering.

Door het grote succes vorig jaar, organiseerde VLAIO in 2022 opnieuw een oproep voor waterbesparende investeringen. Dit keer richtte de oproep zich tot kleine en middelgrote ondernemingen. Het doel was om leiding-, grond- of oppervlaktewater te besparen met behulp van een brede waaier aan maatregelen. Twaalf projecten werden gesteund, goed voor een totale investering van € 4,6 miljoen. Aan elk bedrijf wordt een totaal steunbedrag toegekend van € 207.912. De rest van het nodige bedrag dienen ze zelf te investeren. Ze kunnen deze geldsom inzetten om hergebruik van proceswater te verbeteren via allerhande waterzuiveringstechnieken, hemelwater op te vangen en te gebruiken voor andere toepassingen, maar ook om aan infiltratie te doen.

In totaal vertegenwoordigen deze projecten een waterbesparingspotentieel van ruim 8.517 m³ per jaar. De levensduur van de meeste investeringen bedraagt doorgaans 15 tot 30 jaar, wat de totale gerealiseerde waterbesparing over de volledige levensduur op zo’n 127.000 à 255.000 m³ water brengt.

Waterscan

Sinds eind 2022 kunnen bedrijven ook een gratis waterscan laten uitvoeren die hun waterverbruik visualiseert en suggesties biedt voor waterbesparende maatregelen. Vaak hebben bedrijfsleiders geen idee wat ze kunnen doen om hun waterverbruik te optimaliseren. De waterscan helpt hierbij en brengt daarnaast het waterverbruik van een onderneming visueel in kaart. De scan kan daarbovenop ondersteund worden met debietmetingen indien nodig. Uiteindelijk krijgt een bedrijf na deze scan concrete suggesties om water te besparen.

Tegen eind 2022 kunnen kmo’s die jaarlijks minimaal 500 m³ water verbruiken, gratis een scan aanvragen. Een extra duwtje in de rug naar een watervriendelijke toekomst!

Bronnen

Agentschap Innoveren & Ondernemen. (2022, 17 augustus). Blue Deal-projecten besparen 8.517 m3 water per jaar | Agentschap Innoveren en Ondernemen. Geraadpleegd op 12 september 2022, van https://www.vlaio.be/nl/nieuws/blue-deal-projecten-besparen-8517-m3-water-jaar