arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

Afval gebruiken voor iets nuttig? Dat doen we steeds meer!

De omzetting van afvalmaterialen voor een handige toepassing is tegenwoordig zeer gebruikelijk. Denk maar aan PET-flessen, gerecycleerd papier etc. Maar wat als we afval voor meer zaken kunnen gebruiken? Denk maar aan herstellingen in rioolbuizen en waterzuiveringsinstallaties met behulp van slib. Omslachtig? Helemaal niet wanneer het slib dit automatisch doet!

Hoe het werkt?

Bacteriën afkomstig uit afvalwater produceren corrosieve zuren die de leidingen wegvreten. Wanneer slib vanuit waterzuiveringsinstallaties gecombineerd wordt met calciumhydroxidepoeder en dit ingekapseld wordt in een pH-gevoelig omhulsel, ontstaat een materiaal dat zeer goed bestand is tegen microbieel geïnduceerde corrosie. Kortom: het slib werkt dan als een middel om scheuren te herstellen. Dit is de ideale manier om waterzuiveringsslib te gebruiken en meteen te voorkomen dat het wordt gedumpt. Nieuwe leidingen zullen hierdoor veel sterker zijn en een langere levensduur hebben. De verontreinigde uitstoot wordt hiermee dan ook verminderd.

Wat nog?

Door minder slib te storten, wordt er ook opvallend minder CO2 uitgestoten. Het onderhoud van de riolering wordt gemakkelijker en er is dus ook minder tijd voor nodig. Alleen maar voordelen dus!

Nog meer zelfherstel?

Zelfherstellende materialen kunnen op steeds meer plaatsen ingezet worden. Zo zou dit bij de aanleg en onderhoud van wegen en voetpaden ervoor kunnen zorgen dat de CO2-uitstoot ook hier drastisch verlaagt.

Let wel: CO2 is ook nodig in de wereld. Het zorgt er namelijk voor dat fotosynthese mogelijk is en dat planten dus ook in leven kunnen blijven.

Bronnen

Khoury, K. (2023, 12 januari). Using sludge to make sewage pipes self-healing. Springwise. https://www.springwise.com/innovation/sustainability/using-sludge-to-make-sewage-pipes-self-healing/