arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

Infiltratie kan uw tuin redden!

De afgelopen jaren waren een echte rollercoaster als het op het weer aankwam. In de zomer van 2020 kon u de zon en warmte haast niet wegdenken, terwijl er daar in de zomer van 2021 weinig sprake van was. Een tuin onderhouden, was dan ook niet vanzelfsprekend. De CurieuzeNeuzen namen om die reden een kijkje naar hoe we onze tuinen optimaal kunnen verzorgen met deze wisselvallige temperaturen en vochtigheidsgraad.

In de afgelopen twee onstandvastige weerjaren werden tuinen in de gaten gehouden met behulp van zogenaamde gazondolken. Een gazondolk is een datalogger in de vorm van een dolk die in de bodem wordt gestoken. Hier meet het dan de temperatuur en vochtigheidsgraad van de grond. Uit dit experiment bleek dat stadstuinen koeler en vochtiger blijven in een droge periode. Grote tuinen zoals graspleinen in een school of dergelijke worden dan weer het snelst warm. Dit heeft alles te maken met de grootte, de afwezigheid van schaduw en de korte lengte van het gras. Maar wat kan u nu doen om uw tuin optimaal te beschermen tegen droogte?

  1. Plant bomen
    Bomen helpen het regenwater beter in de grond te laten dringen na een regenperiode. Plant dus genoeg bomen en moedig ook uw buren aan om bomen te planten. Dankzij deze bomen wordt er meer schaduw gecreëerd en dat zorgt ervoor dat de warmte de bodem niet zo makkelijk bereikt. Hierdoor wordt minder uitdroging gegarandeerd!
  2. Minder maaien
    Uw gras minder maaien, zorgt voor een betere kwaliteit van uw ondergrond. Gras helpt uw grond vochtig te houden en daardoor zal uw tuin minder snel uitdrogen.
  3. Groen, groen en nog eens groen
    Hoe groener uw tuin, hoe beter! Vermijdt dus idealiter stenen terrassen en kies voor gras en planten in de plaats. Op die manier blijft uw grond koeler en is er ook minder kans op uitdroging door de uitstralende warmte van de verharding.

Alles in orde gebracht? Dan bent u er helemaal klaar voor om uw tuin koel en nat te houden volgende zomer.

Wilt u nog meer doen om uw tuin te verzorgen? Bij Nature Solutions voorzien we manieren om water nóg optimaler te laten infiltreren. Samen zorgen we voor uw perfecte waterbeleid en geven we uw grond de voeding die het nodig heeft!

Bronnen

Twee jaar CurieuzeNeuzen in de Tuin: een unieke blik op hitte én droogte én nattigheid in Vlaanderen. (2022, 10 december). CurieuzeNeuzen. https://curieuzeneuzen.be/twee-jaar-curieuzeneuzen-in-de-tuin-een-unieke-blik-op-hitte-en-droogte-en-nattigheid-in-vlaanderen/