arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

Drinkwaterkwaliteit en verbruik van 2021

De waterbedrijven in Vlaanderen zijn goed bezig! Maar liefst 99,51% van het geleverde drinkwater was van uitstekende kwaliteit. Wie dus nog geen kraanwater drinkt, denkt er best nog eens over na. Kraanwater is namelijk goedkoper en zoals je ziet ook van prima kwaliteit! Wat er ons nog opviel? De geleverde drinkwaterhoeveelheid bleef gelijk ondanks de groeiende bevolking.

Er werd in 2021 ook minder water gelekt dan het jaar voordien. En dat is niet het enige goede nieuws. Al twee van de zes waterbedrijven voldoen intussen aan de streefdoelen van de Blue Deal en dat is hopelijk nog maar het begin.

Het loopt niet altijd op rolletjes

Waar liep het in Vlaanderen wel mis? Bij lood! Er werd vaak een verhoogde hoeveelheid lood vastgesteld in ons drinkwater. Een normoverschrijding waar we dus nog wel aandachtig voor dienen te blijven. Deze resultaten werden gemeld aan de toezichthouders die hier meteen mee aan de slag gingen. In 2021 werden er 12 meldingen gemaakt van potentiele bedreigingen voor de volksgezondheid.

Verbruik

Er werd in 2021 maar liefst 352 miljoen m³ kraanwater geleverd. Hiervan bedraagt 212 miljoen m³ het huishoudelijke verbruik. De 140 miljoen m³ die overbleef, werd voor niet-huishoudelijke zaken verbruikt. Al dit drinkwater is afkomstig van grond- of oppervlaktewater. Het aandeel van grondwater daalde in 2021 tot 45%. Wij zijn benieuwd hoe dit verder zal evolueren!

Let op

We hebben wel proper drinkwater, maar toch raden we aan om het leidingwater te filteren met omgekeerde osmose alvorens consumptie. Hiermee haal je chlorides, fijnen metalen en andere – mogelijk schadelijke – stoffen uit het water. Nadien kan je met behulp van natuurlijke elementen zoals bergkristal de mineralen terug toevoegen aan het water. Op die manier drink je je water zo zuiver als het kan zijn!

Bronnen

Kwaliteit en verbruik drinkwater 2021. (z.d.). Vlaamse Milieumaatschappij. https://www.vmm.be/nieuwsbrief/november-2022/kwaliteit-en-verbruik-drinkwater-2021