arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

Watermonitoring via microsatellieten

De wereldbevolking groeit. Dat zorgt niet enkel voor grotere appartementsgebouwen op de hoek van de straat, maar ook de nood aan meer voedsel wordt steeds groter. En om voedsel te produceren, hebben we water nodig. Het wordt een heuse uitdaging want de temperatuursveranderingen en bodemdegradatie oefenen een grote druk uit op onze watervoorraden. Constellr – een startende satellietorganisatie – werkt nu aan een oplossing hiervoor.

Het microsatellietplatform zal ons in de toekomst kunnen bijstaan om de beschikbaarheid van water over de hele wereld te bekijken en te controleren. Dit systeem zal gebruikmaken van thermische beeldvorming, waarbij de zogenaamde ‘waterstress’ vroegtijdig gedetecteerd kan worden. Op die manier kunnen hulpbronnen efficiënter en optimaler ingezet worden. De eerste versie van dit systeem werd in februari naar het internationaal ruimtestation gestuurd. De allereerste microsatelliet zal begin 2023 gelanceerd worden. Dankzij de nauwkeurige temperatuurmeting kan de watervoorraad hiermee snel, accuraat en duidelijk weergegeven worden.

Intussen wekt dit project al erg veel interesse op bij bedrijven. Er zijn dan ook al enkele internationale klanten die dit systeem willen uittesten voor commerciële landbouwtoepassingen. Wij zijn alvast benieuwd waar dit naartoe gaat!

Bronnen

Magloff, L. (2022, 15 november). Water monitoring via micro-satellites. Springwise. https://www.springwise.com/innovation/sustainability/water-monitoring-via-micro-satellites/