Afgelopen zomer wist Vlaanderen te ontsnappen aan de extreme hitte en overstromingen. Toch nemen we betere maatregelen. Uit het rapport Weerbaar Waterland blijkt dat Vlaanderen zeer kwetsbaar is voor wateroverlast en droogte. België is net zoals woestijnlanden een land met een enorme waterstress. Hoe kan dat? De combinatie van weinig grote rivieren die voor wateraanvoer zorgen, veel vraag naar water en overdrainage is de boosdoener.
Dankzij de Blue Deal zetten we de eerste stappen om droogte en wateroverlast tegen te gaan, maar dit is nog onvoldoende. Als het regent, stroomt het water vandaag de dag vrijwel meteen de zee in. Door de vele verharding krijgt het regenwater amper de kans om de bodem in te dringen en verdwijnt daardoor in rioleringen en grachten. Daarom zijn infiltratie en het bufferen van regenwater extra belangrijk. Zo boeken we de grootste winst. Patrick Meire, lid van de projectgroep die waakt over de Blue Deal, ging na hoeveel water we moeten infiltreren: ‘Als we het grondwater in Vlaanderen overal 10 centimeter laten stijgen, hebben we het totale volume van ons drinkwater gebufferd. Dat is water dat je niet ziet, maar daar ligt wel de sleutel voor ons probleem.’
Nature Solutions gaat graag samen met particulieren en industriële klanten op zoek naar de beste oplossing voor hun terrein. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, maken we ons in de toekomst weerbaarder voor waterschaarste en droogte.
Bron
Renson, I. (2023, 30 september). ‘Water moet bepalen hoe we wonen, werken en voedsel telen’. De Standaard.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230929_96019109