arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Pers

KAN REGENWATER DRINKWATER WORDEN?

Drinkwatermaatschappij De Watergroep heeft regenwaterputten geïnstalleerd aan een woning in Harelbeke. Het doel? Het opgevangen hemelwater opwaarderen tot drinkwater.

Wie niet is aangesloten op het drinkwaternet, kan met een grondwaterput aan waterbeheer doen. Dat is op termijn niet houdbaar, want het grondwaterniveau in Vlaanderen blijft laag, zelfs ondanks de natte herfst.

De Watergroep heeft daarom een proefproject lopen in Harelbeke. Daar installeerde de drinkwatermaatschappij twee regenwaterputten van 20.000 liter, waarop onderzoekers vier systemen gaan uittesten. De bedoeling is om via membranen regenwater tot drinkwater om te toveren.

Regenwater filteren

Of dat kan? Er bestaan op dit moment al enkele kleinschalige productiesystemen die regenwater filteren. Voor particulieren zijn die nog te duur, maar de bedrijfswereld gaat er wel al mee aan de slag. Zo heeft het pretpark Plopsaland een regenwatersysteem met filter met het oog op zuiverder spoelwater. Nog geen drinkwater dus, maar het is een logische volgende stap.

Het principe is hetzelfde zoals kleine waterzuivering met ozonreiniging en infrarood. Alles is afhankelijk van een analyse van het regenwater, dat voldoende zuiver moet zijn om gefilterd te worden. Daardoor komen sommige gebieden, bijvoorbeeld rond (petro)chemische industriegebouwen, niet in aanmerking.

Van drinkwater voorzien

Europa voorzag subsidies voor dit project, dat woningen of bedrijven in afgelegen gebieden van drinkwater wil voorzien. In Vlaanderen alleen al zijn er zo’n 40.000 huishoudens niet aangesloten op het drinkwaternet. Maar regenen doet het overal…

Wil u meer informatie over regenwaterputten en/of waterzuivering? Mail ons op info@naturesolutions.be of tel. 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u).