arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Pers

LAADPALEN VERPLICHT BIJ NIEUWBOUW EN RENOVATIE

Sinds midden maart zijn laadpalen voor elektrische voertuigen verplicht op parkings van grotere nieuwbouw- en renovatieprojecten. De laadstations moeten nog niet operationeel zijn, maar voorbereidende infrastructuurwerken zijn een must. Door de maatregel zullen er de komende jaren veel laadpunten bijkomen in private parkings.

Elektrisch rijden valt niet meer af te remmen. De Vlaamse regering wil dan ook de nodige oplaadpunten voorzien voor de omslag naar groene wagens. Sinds midden maart zijn bouwheren daarom verplicht om laadpalen en/of bekabeling te voorzien op de parkeerplaatsen van nieuwe of gerenoveerde gebouwen.

Bouwheren zijn vanaf nu verplicht laadpalen en/of bekabeling te voorzien

De beslissing geldt enerzijds voor residentiële gebouwen, zoals flatgebouwen, met minstens twee parkeerplaatsen. Aan die parkeerplekken moeten niet stante pede laadpalen opduiken, maar een aannemer is wel verplicht de nodige infrastructuurwerken voor leidingen te voorzien. Zo moet men toch zeker goten voor elektrische kabels leggen om de installatie van oplaadpunten in een latere fase mogelijk te maken.

Anderzijds dient men minstens twee oplaadpunten te voorzien of voor te bereiden bij nieuwe of gerenoveerde niet-residentiële gebouwen. Bij projecten met meer dan tien parkeerplaatsen moeten dan leidingen of goten voorzien worden bij een op de vier parkeerplekken. Zo kan men daar op termijn relatief eenvoudig nieuwe oplaadpunten installeren.

Meer oplaadpunten tegen 2025

Wie de nieuwe regels aan zijn laars lapt, riskeert per ontbrekend laadpunt een boete van 2.000 euro. Per parkeerplek die niet als dusdanig voorbereid werd op de installatie van een laadpaal, gaat het om 1.000 euro.

Per ontbrekend laadpunt riskeer je een boete van 2.000 euro

Europa wil al langer maatregelen die het gebruik van zero-emissievoertuigen stimuleert. Vlaams minister van Energie Demir heeft recent nog aangekondigd dat ze zo’n 30.000 extra laadpalen wil creëren tegen 2025. Tegen dan gaat men de plaatsing van oplaadpunten verplichten op de parkeerterreinen van bestaande, niet-residentiële gebouwen. Bij gebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen zullen tegen 2025 minstens twee oplaadpunten moeten staan.

Schakel naar elektrisch met Nature Solutions! Ons bedrijf is een erkend installateur van oplaadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Contacteer ons op 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u) of mail naar info@naturesolutions.be !

De details van de nieuwe regeling prijken op deze pagina.