arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

Megarestauratieproject in Kissimmee

In Florida is het grootste rivierherstelproject in de geschiedenis afgerond. Na meer dan 20 jaar is de Kissimmee River – zo goed als – teruggebracht naar de vorm die het had voor de aanleg van het kanaal in de jaren 60. In die tijd werd de rivier omgezet in een smal kanaal om de overstromingen in de regio te voorkomen. Het verbrede kanaal verstoorde de natuurlijke stroom van water en het waterpeil van de rivier, wat leidde tot grote milieuproblemen, zoals verlies van biodiversiteit en verslechtering van de waterkwaliteit.

Het project om de Kissimmee River te herstellen begon in 1999 nadat de regering van Florida besloot om het kanaal te dempen en de natuurlijke loop van de rivier gedeeltelijk te reconstrueren. Dit resulteerde in de recreatie van meer dan 35 km van de rivier in zijn originele kronkelige vorm en de aanleg van 64 km nieuwgevormd moeraslandschap. De restauratie van de Kissimmee River heeft daarenboven grote voordelen opgeleverd voor het ecosysteem van de regio. Het nieuwe moeraslandschap draagt bij aan de vermindering van de watertemperatuur, waardoor het ecosysteem zich kan herstellen en het aantal dieren in de omgeving sterk kan toenemen. Het project heeft daarnaast ook geholpen bij de vermindering van de effecten van overstromingen in de regio door het water te laten insijpelen in de natuurlijke loop van de rivier in plaats van rechtstreeks in de oceaan te worden afgevoerd.

Het succes van de Kissimmee River-restauratie is dan ook een belangrijk voorbeeld voor het rivierherstel wereldwijd. Het laat zien dat we met planning en samenwerking in staat zijn tot zulke grootschalige projecten die helpen bij de bescherming van ons milieu en ons toekomstig levensonderhoud.

Nature Solutions bekijkt samen met u wat u zelf of met uw bedrijf kan doen om uw steentje hieraan bij te dragen. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie

Bronnen

Main, D. (2023, 6 april). The Kissimmee River has been brought back to life—and wildlife is thriving. Environment. https://www.nationalgeographic.com/environment/article/kissimmee-biggest-river-restoration-ever-completed