arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

WAAR GAAT ONS WATER NAARTOE?

De waterkringloop, we kennen hem allemaal. Het water dat in een vicieuze cirkel blijft bestaan. Oceaan, verdamping, regen en opnieuw. Hier komt dan nog de ‘transpiratie’ van de bomen bij, die voor nog meer regen zorgt. Hierna gebruiken de bomen grondwater om opnieuw te kunnen transpireren. In dit verhaal verdwijnt het water nooit. Echter, dit is niet hoe het in werkelijkheid is. Waar gaat het water dan juist naartoe en waar halen we ons water?

Veel zoet water dat we gebruiken, is afkomstig van grondwater. Dit water doet er honderden tot duizenden jaren over om zich op te hopen. We gebruiken vandaag de dag echter veel meer water aan een hoge snelheid, waardoor deze watervoorraad niet wordt aangevuld.

Water wordt vaak gebruikt in productieprocessen. Denk maar aan de productie van voeding, auto’s, kledij en meer. Hierbij wordt het water voor verschillende toepassingen ingezet en nadien vaak geloosd. Dit water is vuil en moet door de natuur gezuiverd worden, ook dit duurt jaren.

Importeren en exporteren

Wanneer we dan kijken naar import en export, wordt er een aanzienlijk aandeel aan water geruild tussen landen. Door het verhandelen van eten en kledij bijvoorbeeld. Doordat het gebruik van water hierbij niet herkend wordt door het land dat deze producten aankoopt, kan het vervoer van water niet geregistreerd worden.

China koopt intussen gebieden in andere landen om zijn watertekort te compenseren. Ook importeert het erg veel zaken vanuit de Verenigde Staten, de grootste exporteur ter wereld. Als we dieper inzoomen in de producten die de VS exporteert, kijken we eerst naar de landbouw. Vroeger gebruikten de bewoners de grond die ze hadden voor eigen teelt. De landschappen waren prachtig en gevuld met allerlei lekkers. Op een bepaald moment hadden deze mensen meer water nodig om hun grond zo mooi te houden. Het begon met enkele meters diep te moeten boren in de grond, om aan het grondwater te geraken. Dit werden al snel putten van 600 meter en dieper. Hoe dat zover is kunnen komen? Slechte regulering rond het ontrekken van grondwater is een van de oorzaken.

Ook de beperkte kennis van deze materie op dat ogenblik, heeft hieraan bijgedragen.

Sneller en sneller

Ondanks dat milieu een belangrijk onderwerp is in elk land, wordt er niet veel aan gedaan. Het water blijft ‘verdwijnen’ en het wordt steeds vuiler. Wanneer gaat dit stoppen? Nu is het moment om deze tendens te veranderen. Nu is het nog mogelijk om de schade te beperken. Nu is het aan ons. Wat kunnen wij doen om dit waterverlies tegen te gaan?

Nature Solutions voorziet ongelimiteerde mogelijkheden om in elke situatie water te kunnen behouden en recycleren. Bij ons vindt u de perfecte oplossing op maat. Wilt u of uw bedrijf water met respect behandelen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Bronnen

Jha, A. (2021, 17 december). The US exports too much of its most valuable resource. MIT Technology Review. Geraadpleegd op 2 maart 2022, van https://www.technologyreview.com/2021/12/23/1041328/export-droughts-water-food- clothing/

The Real Truth About Health. (2016, 20 februari). America’s Water Crisis and What To Do About it – Dr. Robert Glennon -. YouTube. Geraadpleegd op 3 maart 2022, van https://www.youtube.com/watch?v=zUfAiDhjgSM