arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

WATERVERBRUIK HERBEKIJKEN IN UW BEDRIJF EN PRIVÉ

Waterbesparing en waterrecyclage zijn trendy. Ondanks dat het vaker regent dan dat de zon schijnt, heerst er nog altijd droogte in België. In 2020 vroeg de regering om gezamenlijk minder kraanwater te gebruiken. Hierna was een tijdelijke daling van het waterverbruik te zien. Echter, deze inspanningen waren niet genoeg om structurele droogte tegen te gaan. Het zal dan ook niet de laatste keer zijn dat de regering vraagt om waterverbruik te verminderen. Bovendien zal ook de waterfactuur blijven stijgen. De afgelopen 10 jaar is ze al meer dan verdubbeld. Maar hoe lossen we dit samen op? Men zegt vaak ‘beter voorkomen dan genezen’. Wat kan u dan doen om uw eigen waterverbruik stap voor stap te verminderen?

Breng uw verbruik in kaart

Om te weten wat u kan besparen op water, rekent u eerst uw verbruik en uw kosten uit. Dit bij voorkeur op langere termijn, bijvoorbeeld een maand. U kan de waterbarometer gebruiken om u hierbij te helpen. Wat voor water gebruikt u en wat voor kwaliteit hebt u nodig? Om eten te spoelen, kan u geen regenwater gebruiken, maar om het toilet door te spoelen bijvoorbeeld wel. Reken uit hoeveel u hieraan betaalt per maand. Nu kan u beginnen met het echte werk: bezuinigen.

Kijk na waar u kan besparen

Nu u weet waar uw water naartoe gaat, kan u nagaan waar u uw waterverbruik kan verminderen. Hieronder sommen we enkele zaken op die u kan doen om extra zuinig te zijn.

  1. Ga duurzaam om met spoel- en afvalwater. Herbruik dit water voor andere mogelijke toepassingen. Water recycling is de toekomst.
  2. Onderzoek of uw huidige technieken kunnen verbeteren. Zijn er productieprocessen of machines die een betere watervoetafdruk kunnen behalen? Zo kan u kiezen voor zuinigere toiletten en waterbesparende kranen.
  3. Zoek alternatieve waterbronnen. U doet al veel door oud water te recycleren. Zijn er echter nog meer opties om uw waterbronnen te kiezen? Ga voor waterputten, regenwatertanks of ga nog verder en kies voor nieuwe technologie.

U zal meteen merken dat er meer is dat u kan doen, zonder de zotste aanpassingen te voorzien. En dat is niet alles. Naast inspanningen voor uw bedrijf, kan u ook zelf aan de slag gaan in uw privé om uw verbruik drastisch te reduceren. En dat met enkele eenvoudige tips.

Besparen op uw eigen energiefactuur

Om waterverspilling tegen te gaan, hoeft u niet ongewassen door het leven te gaan of meteen ingrijpende investeringen te maken. U kan beginnen bij simpele dingen, en met het uitgespaarde geld een kleine investering doen om nog meer te besparen.

  • Neem korte douches

Bij een – weliswaar korte – douche verbruikt u veel minder water dan wanneer u een bad neemt. De perfecte duur van een douche kan u vergelijken met de lengte van een liedje, een vier- tot vijftal minuten is genoeg om uzelf te wassen. Wanneer u dan ook een zuinige douchekop installeert, spaart u nog meer uit. Naast douchen kan u bij het wassen van uw handen, gezicht of lichaam aan de wastafel ook veel liters uitsparen. Zet de kraan uit wanneer u uzelf of uw handen inzeept en tijdens het tandenpoetsen.

  • 2. Gooi geen water weg

U kan wanneer u groenten wast dit water bijhouden en gebruiken om nadien uw planten water te geven. Dit is een makkelijke manier om al enkele liters water per week te recycleren. Ook kan u het water dat uit uw douche stroomt wanneer u deze opzet om op te warmen, opvangen in een emmer. Dit water is vaak koud, maar perfect om te gebruiken voor andere zaken.

  • Investeer in een regenton

Een regenopvangsysteem is een goede investering om uw toilet milieuvriendelijker te maken. U kan perfect doorspoelen met regenwater, zonder enige last te ondervinden. Een kleine investering met een groot effect. U vangt talloze liters water op en kan deze nuttig inzetten.

  • Ga voor alternatieve waterbronnen en waterhergebruik

Naast de kleine dingen die u kan doen, zijn er tegenwoordig ook heel wat technologische mogelijkheden om waterverspilling te vermijden.

Bij Nature Solutions voorzien we oneindig veel mogelijkheden om uw waterverbruik te reduceren, zowel voor bedrijven als particulier. Contacteer ons vrijblijvend als u meer informatie wenst over de optimale oplossing voor u.

Bronnen

Flanders Food. (2022, 3 februari). Water: het blauwe goud – Flanders’ FOOD. Geraadpleegd op 2 maart 2022, van https://www.flandersfood.com/nl/artikel/2022/water-het-blauwe-goud

V., S. (2020, 5 mei). Onder de douche: 4 manieren om minder water te verbruiken. Engie. Geraadpleegd op 2 maart 2022, van https://www.engie.be/nl/blog/bespaartips/water-besparen-onder-douche

V., S. (2021, 12 juli). 10 tips om je waterverbruik te verminderen. Engie. Geraadpleegd op 2 maart 2022, van https://www.engie.be/nl/blog/bespaartips/7-tips-om-je-waterverbruik-te-verminderen/