arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Pers

WATERCRISIS: KAAPSTAD DREIGT ZONDER DRINKWATER TE VALLEN

De Zuid-Afrikaanse hoofdstad Kaapstad beleeft een van haar droogste periodes aller tijden. Mogelijk komt er vanaf eind april simpelweg geen water meer uit de kraan. “De watercrisis is een nog grotere uitdaging dan de Tweede Wereldoorlog of 9/11.”

“Mensen realiseren zich pas hoe erg klimaatverandering is als er geen druppel meer uit de kraan komt.” Een stelling die waarheid dreigt te worden in Zuid-Afrika. Na twee droge winters en een al even droge zomer op rij, kreunt onder meer Kaapstad onder de droogte. Zo erg dat het drinkwater dreigt afgesloten te worden.

Water wordt schaarser

Water is sowieso al schaars in Zuid-Afrika. Slechts 8,6% van het regenwater wordt (her)gebruikt als oppervlaktewater. Er zijn ook weinig zoetwaterbronnen en grondwater is sowieso beperkt. Omdat de bevolking blijft stijgen en tegelijkertijd de economie groeit, is de verwachting dat water steeds schaarser gaat worden.

De 4 miljoen inwoners van Kaapstad trekken intussen massaal naar stuwmeren om hun watervoorraad in te slaan. Op dit moment mag niemand langer dan twee minuten douchen. Zwembaden en sauna’s blijven gesloten en je auto wassen is al helemaal not done.

Geen drinkwater meer

Als deze situatie niet snel verandert, en daar ziet het naar uit, komt er vanaf eind april simpelweg geen water meer uit de kraan. Dat gebeurt zodra ook de stuwmeren zonder water dreigen te vallen. Het zou dan de eerste keer zijn dat een grootstad zonder waterreserves valt.

Helen Zille, de premier van de provincie West-Kaap, noemt deze watercrisis “een grotere uitdaging dan de Tweede Wereldoorlog of 9/11”. Wetenschappers vrezen dan weer dat de klimaatverandering kan leiden tot het permanent uitblijven van winterregens. Ook in de zomer zou neerslag beperkt blijven.

Afvalwaterverwerking

De Zuid-Afrikaanse bevolking wijst met een beschuldigende vinger naar de overheid, wiens waterbeheer letterlijk lek is. Zo bleek uit een rapport van de Wateronderzoekscommissie dat een derde (!) van het Zuid-Afrikaanse leidingwater weglekt vanwege de manke infrastructuur.

In 2002 werd de Zuid-Afrikaanse regering ook gewaarschuwd dat het land “tegen 2025 ruim twee miljard kubieke meter water te kort zou komen”. Toch leidde dat niet tot maatregelen. Experts stellen nochtans dat de overheid dat tekort zou kunnen opvangen door zeewater te ontzilten en aan afvalwaterverwerking te doen, zoals in Singapore.

Zet zelf de stap naar een verantwoord waterverbruik. Mits slimme aanpassingen en de juiste begeleiding merkt u al snel een positieve impact. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op: info@naturesolutions.be.
(Foto: Flickr/Creative Commons)