arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Pers

WIE ONTHARDT, LAAT WATER DOOR

Elke vierkante meter steen die vandaag wordt vervangen door groen draagt bij aan de klimaatdoelstellingen. Ontharding vereist evenwel een juiste aanpak, met het juiste materiaal en dito ondergrond. We helpen u graag op weg.

Wie aan ontharding doet, maakt zijn omgeving mooier en aantrekkelijker. Hij of zij voorkomt ook de kans op wateroverlast, want een groene bodem kan neerslag opnemen. Regenwaterinfiltratie verrijkt de grond, terwijl het water anders zomaar wegvloeit.

De Vlaamse overheid moedigt iedereen dan ook aan om te ‘ontharden’, met andere woorden: verhardingen uit te breken en te vergroenen. Particulieren kunnen een onthardingspremie krijgen onder de noemer ‘Operatie Steenbreek’. Die moet ertoe leiden dat ons grondwaterpeil stijgt.

Ondergrond en bestratingsmateriaal

Men moet wel rekening houden met het feit dat het grondwaterniveau enkel zal stijgen als ook de ondergrond voldoet aan de vereisten voor infiltratie. Als we met Nature Solutions nieuwe, waterdoorlatende bestrating aanleggen, voorzien wij altijd een zandbed. Daarop kan men dan opteren voor verschillende materialen.

Bestratingsmateriaal verbeterde de laatste jaren enorm op milieutechnisch vlak. Er bestaat waterdoorlatend asfalt dat exact doet wat de naam zegt. U kan ook opteren voor tegels of klinkers die afhellen, of ervoor zorgen dat regenwater langs hun voegen in de bodem kan sijpelen. Verharding hoeft dus niet noodzakelijk slecht te zijn voor het milieu.

Strijd tegen klimaatopwarming

Los van het grondwaterpeil is ontharding ook een goede zaak in de strijd tegen de klimaatopwarming. Beplantingen verkoelen de omgeving en halen ook fijnstof uit de lucht. De biodiversiteit zal er ook op vooruit gaan als we kiezen voor inheemse varianten.

Nature Solutions helpt u graag om op een duurzame manier te ontharden. Interesse om samen te kijken naar waterdoorlatende mogelijkheden?

Mail ons op info@naturesolutions.be of tel. 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u).