arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Pers

NATSTE ZOMER ALLER TIJDEN

Sinds de metingen aan het KMI startten, viel er nog nooit zoveel regen in de zomermaanden. De pluviometer in Ukkel gaf 410,7 mm neerslag aan, waar het gemiddelde 234,2 mm is. Het vorige record dateert van de zomer van 1992, toen er 364,8 mm neerslag viel.

De voorbije zomers spraken we vooral over de droogte en het lage grondwaterpeil. Dat maakte in 2021 plaats voor overvloedige regenval, met in Wallonië een ware ravage tot gevolg. Die was vermoedelijk niet alleen het gevolg van de regenval, maar ook van een menselijke fout bij een stuwdam, iets verderop. Het verbaast ons dat een verder onderzoek door de PS is afgewezen.

De droogte-index vertoont door de regenval een heel ander gezicht dan de voorbije jaren. In mei leken we opnieuw af te stevenen op een droge zomer, maar vanaf juli overtrof de teller de vochtigste situatie ooit. De piek werd bereikt midden augustus. Op dit moment evolueren we terug naar een normale situatie. We hoeven ons dus niet meteen zorgen te maken. Er zijn nog al kletsnatte periodes geweest – dit is en blijft ten slotte België 🙂

Wat met grondwaterpeil?

Maar betekent de natte zomer ook dat ons grondwaterpeil weer normaal is? Wel, we zien een verbetering op de meeste meetplaatsen. En dat was nodig, want in juli waarschuwde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) nog dat Vlaanderen een groot deel van zijn watervoorraad verliest. De VMM kwam tot die conclusie op basis van data van de afgelopen 20 jaar. Kleine nuance: we hebben wel geen dicht net van peilfilters, waar experts voor pleiten.

In september 2020 waren op 9 van de 10 meetplaatsen “lage” tot “zeer lage” grondwaterstanden (voor de tijd van het jaar). Op dit moment zijn de grondwaterstanden eerder normaal. We noteren nog maar op 1 van de 10 meetplaatsen een “laag” tot “zeer laag” peil. Dat is geen reden tot euforie. We weten dat het tij snel kan keren.

Industrie neemt al maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig doen bedrijven hun duit al in het zakje. Het grondwaterverbruik van de industrie was vroeger veel groter. Dankzij de nodige ingrepen om water te hergebruiken, verbruiken bedrijven in Vlaanderen nu de helft minder grondwater. En er staan nog grote projecten op til, bijvoorbeeld in de haven van Antwerpen. Zo kunnen bedrijven zelfvoorzienend worden, wat hen minder afhankelijk maakt van klimatologische omstandigheden.

Maar ook particulieren kunnen mee het verschil maken! Zorg ervoor dat u zelf controle hebt over het regenwater dat op uw dak valt. Ga ermee aan de slag voor praktische, huishoudelijke zaken. Denk aan de was, het spoelen van toiletten, of wend het water aan als sproeiwater in die pas gezaaide moestuin. Er zijn talloze mogelijkheden en toepassingen als u water gaat bufferen en hergebruiken.

Voldoende redenen dus om na te denken over waterbehandelingregenwaterrecuperatie en waterzuiveringNature Solutions zet u op weg naar duurzame wateroplossingen. Wil u samen de mogelijkheden bekijken wat we kunnen betekenen voor u? Mail ons dan op info@naturesolutions.be of bel: 015 63 75 53 (van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.30 tot 17u).